Citronkorv, Thüringer Rostbratwurst och gamla mynt

lördag den 1 juli kör jag en leverans igen till Uppsala, Upplands Väsby, Hornstull och Herrängen. Beställ gärna inte i sista minuten.

En stamkund kom in i butiken idag och betalade med en herrans massa mynt. Då slog det mig att jag kan ta emot era gamla mynt nu innan de går ut. Jag förstår inte varför butikerna sätter begränsningar på hur mycket mynt de tar emot? De borde väl vara glada över att få era mynt och det är ju inte extra krångligt för mig att ta emot lite mer mynt, eftersom jag ändå måste gå till banken med de jag har. Ni är hjärtligt välkomna att betala era beställningar med mynt i påsar som ni räknat ihop, och eventuellt resten med swish eller kort, när ni betalar vid bilen eller i butiken. Se det som en extra service som vi båda tjänar på.


(Här är min älskade hund Sonja som en distraktion så att ni inte ska fästa er vid att jag försöker slå mynt av era gamla mynt. Jag hoppas på rotskott.)

I morgon går vi in ganska tidigt i charken och stoppar två favoriter. Den ena har jag hittat på själv och den kombinerar tre stycken ingredienser som alla är populära i tyska korvar – citronzest (från ekologiska citroner), kummin och mejram. Mina första tyska volontärer var skeptiska till att blanda de här enskilt populära ingredienserna, tills de provade korven, sedan ville de bara ha mer och mer. Jag är stolt över den grovmalda, köttiga citron/kummin/mejram-korven med den friska somriga smaken som passar så bra på grillen så här års. Grov och friskt somrig är en bra kombination.

Den andra korven är en klassisk tysk korv – Thüringer Rostbratwurst – och dess mest framträdande smak är kummin, men den innehåller även vitpeppar, muskotblomma, ingefära och kardemumma. Det är viktigt att man inte maler kumminet för mycket – man ska bita i ett helt kumminfrö åtminstone en gång per korv. Den är också lite lösare stoppad, men fyller upp tarmen när den steks eller grillas. Bland de traditionella korvarna är det här mångas favorit, och jag förstår det för den är välbalanserad men sticker ändå ut lite grand.

I övrigt är det inga konstigheter på beställningsformuläret, det lufttorkade blir det underbara ytterlåret som du äter kroppsvarmt som det är eller kombinerat med någon söt grönsak eller frukt, och det färska köttet att lägga på grillen är antingen de urbenade kotletterna eller den färska fläsksidan. Fläsksidan kan du skiva och grilla som vilken köttskiva som helst eller så kan du till exempel rökgrilla den i bit på låg värme under lång tid tills den nästan faller sönder.

I frysen i butiken och på beställningsformuläret finns en parad av härliga korvar – boudin blanc med rosmarin och trädgårdssyra, salsiccia med rostad fänkål och vitt vin, riktigt syrade och lätt kallrökta isterband, Nürnberger Rostbratwürstel, chipolata med salvia, och Toulouse-korven. Dessutom finns det en hel del av den silvermedaljsbelönade leverpastejen.

Glöm inte bort att jag har andra saker än de på beställningsformuläret, för er med särskilda behov. Det går alltid bra att fråga om jag har just det som du längtar efter. Jag gör så gott jag kan.

Vi ses!

Kristofer