Djuren

Djuren som används i produktionen är uteslutande uppländska utegrisar. Antingen är det treraskorsningar som föds upp på KRAV-certifierade gårdar, eller så är det linderödssvin från andra gårdar. Linderödssvinet är den enda svenska oförädlade lantrasen av gris. Linderödssvinet är tåligt, friskt, oftast vackert och mycket socialt. Det klarar vårt klimat utan problem och kan gå ute året runt. På vintern får grisarna en kraftig päls och ett tjockt späcklager som skyddar dem mot kylan.

För mig är det viktigt att grisarna får leva ut sina naturliga instinkter i så stor utsträcknings som möjligt. Det får de hos de uppfödare som jag anlitar, till skillnad från konventionellt uppfödda grisar som lever sitt liv på betonggolv inomhus. Bökandet är en viktig del av deras natur, liksom diandet.  

Jag får ibland frågan om hur slakten går till och brukar svara så här:

“Alla grisar som jag använder i min produktion slaktas på Lövsta slakteri och bedövas med gas. Lövsta är inget stort slakteri utan något mittemellan gårdsslakteri och industrislakteri. Byggnaderna ägs av SLU som regelbundet låter sina veterinärstudenter se hur slakten går till genom fönstren på övervåningen. Frågan om bedövning vid grisslakt är betydligt mer komplicerad än vad som framställts i media där det skrivits och sagts att bedövning med gas stressar och plågar grisarna de sista sekunderna innan de blir medvetslösa. Jag har undrat över uppgifterna eftersom kött från stressade grisar ofta blir blekt, sladdrigt och blött, något som bara har hänt mig en gång då bedövning med bultpistol gick snett på ett pytteslakteri som jag tidigare lät slakta mina grisar vid.

Under många år körde jag själv mina grisar till slakt, oftast två och två i ett hästsläp, och lastade av dem och följde dem uppför rampen in i mottagningsstallet och deras individuella box. Numera är det grisuppfödarna som gör detta, men jag är övertygad om att deras erfarenhet är densamma. Jag såg tydligt skillnaden mellan mina grisar som lugnt gick in i sin tilldelade box och började undersöka den, och de konventionella grisarna i boxarna runtomkring, som stod många i samma box och såg skärrade och rädda ut. Jag är numera helt övertygad om att grisars stresskänslighet liksom kvaliteten på köttet i hög grad beror på den stress eller avsaknad av stress som de utsatts för under hela sitt liv. En gris som inte blir avvänjd från sin sugga för tidigt, som får leva med sin kull och gå ute och böka och undersöka omgivningarna, som inte stressas att växa upp till full storlek på 6 månader på betonggolv i trängsel och buller, en sådan gris får en helt annan grundtrygghet, är min erfarenhet. Därför är jag tveksam till uppgifterna om generell extrem stress och lidande för de grisar som bedövas med gas.

För mig är det en oerhört positiv sak att de grisar som levt tillsammans och åkt till slakteriet tillsammans också bedövas tillsammans utan inblandning av människor, till skillnad från grisar som slaktas på ställen där man använder bultpistol eller el till bedövning, där grisarna avskiljs en och en och hanteras av okända människor som begränsar deras rörelsefrihet för att komma åt med bultpistolen/eltången. Dessa bedövningsmetoder medför också en större risk för att något ska gå snett med oerhört lidande för djuret till följd.  

Jag tycker inte att det här är några enkla frågor. Det rör sig om slakt och det är en allvarlig handling och en extrem situation där allt är ställt på sin spets. Jag önskar att den ska gå så fort och smärtfritt som möjligt för dessa djur som får ge sitt liv för att ge oss liv.”

7 svar på ”Djuren

  1. Blir så glad av att se hur er affärside ser ut, småskaligt, hög kvalite och med djur som fått leva som djur! Kul att höra att det går så bra att ni knappt hinner med, hade önskat att alla som åt kött köpte denna typen av kött!

  2. Hej!
    Jag hörde just meny med Tengby, och blev jätteglad att det funkar för dig med denna “bakvända” affärsidé. Själv tycker jag det bara är 100% rätt. Tyvärr så finns det allt för få som tänker som du, så vi har dragit ner fläskkonsumtionen till ett minimum. Och överväger att börja med Linderödssvin själva för att försäkra oss om att grisarna har det bra.
    Till frågan, hur gör du med slakten? Slaktar du själv? Personligen har jag svårare för hur grisarna generellt behandlas vid slakt (gasning i grupp), än om det har X kvadratmeter utehage. Jag hittar inte den informationen på dina sidor vid en snabb koll?

    • Hej Johnny!

      Nu har jag uppdaterat sidan med information om slakten. Jag har kanske inte riktigt samma åsikt som du i den frågan.

      Jag tycker absolut att du ska testa att föda upp ett par egna linderödssvin.

      Lycka till.

      • Tack för snabbt klarläggande. 🙂 Det är som du skriver ingen enkel fråga. Jag har ju inbillat mig att det lilla slakteriet med bultpistolen är bäst, klippen med stressade grisar i gasvaggan är inte kul att se. 🙁 Samtidigt borde ju stressen som jag fattat generera adrenalin och det i sin tur märkas om det är som du skriver? Gillar allt ditt övriga tänk och ska i såklart prova dina produkter.

  3. Tack för igår. Köpte hem lite godsaker till jul och är mycket förväntansfull. Stekte upp en bit karré till middag och det var kanske det bästa griskött jag ätit. Anmärkningsvärt mört och smakrikt. Som reklamare funderar jag över om du borde synas mer, har du kapacitet att leverera?

    Nästa år ska jag vara ute i bättre tid för att få en julskinka.

    God jul.

  4. Hola!
    Köpte en skinka av er på Bondens marknad. Behöver jag koka den? Glömde fråga 🙂
    Eller är det så lyxigt att jag bara behöver griljera?
    Tobbe

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *