Djuren

Vi håller linderödssvin på vår gård. Linderödssvinet är den enda svenska oförädlade lantrasen av gris. Den är utrotningshotad och Föreningen Landtsvinet svarar för genbanksarbetet som ska hjälpa till att bevara ett så brett genetiskt material som möjligt inom rasen. Det svenska svinets historia och bakgrunden till linderödssvinets bevarande beskrivs väl på föreningens hemsida. Linderödssvinet är tåligt, friskt, oftast vackert och mycket socialt. Det klarar vårt klimat utan problem och kan gå ute året runt. På vintern får grisarna en kraftig päls och ett tjockt späcklager som skyddar dem mot kylan.

Naturligtvis så ska grisarna ha tillgång till skydd och torrt strö året runt. Våra grisar får skydd i ett gammalt lider och i grishyddor och de går ute året runt. Vi har hagar på sammanlagt 3 hektar som de går och bökar i. För oss är det viktigt att de får leva ut sina naturliga instinkter i så stor utsträcknings som möjligt. Bökandet är en viktig del av deras natur, liksom diandet. Våra kultingar får gå med sina suggor och dia så länge som suggorna vill. Vi utfodrar dem med obesprutad gröpe som vi köper från grisbonden Anders Ottosons KRAV-certifierade gård bortåt Fjärdhundra. Exakt vad gröpet är malt av växlar med tillgång och årstiderna, ofta är det spannmål men ibland är det ärter. Vi matar grisarna på morgonen och innan solen går ner.

Vi kastrerar inte galtarna för att gardera oss mot galtlukt i köttet. Däremot vaccinerar vi dem mot galtlukt. Det är den metod som Jordbruksverket numera arbetar för att sprida. Exakt vad det innebär kan du läsa mer om på deras nätsidor. Eftersom grisarna går ute och ständigt motionerar så växer de något långsammare än grisar i konventionell grisuppfödning. Möjligtvis beror tillväxttakten också i någon mån av rasen, men det är inte tillräckligt undersökt. Detta gör att det går åt mer foder och därför blir dyrare att föda upp linderödssvin än industrigrisar, men smaken på köttet blir också så oändligt mycket bättre. Många uttalar sig om den överlägsna smaken hos olika grisraser, men det är i själva verket inte möjligt att avgöra vad i smakerna som grundar sig på rasen och vad som grundar sig i uppfödningssättet, om man inte gör avancerade jämförande studier, och det har inte gjorts.

I konventionell grisproduktion så blir grisarna sällan äldre än sex månader. Våra grisar kommer alltsom oftast att vara åtminstone 12 månader vid slakt. Äldre grisar har en lägre vattenhalt i köttet och det är en fördel om man ska göra lufttorkade produkter då det gäller att minska vattenhalten snabbt. De italienska grisar som föds upp till parmaskinkor är sällan yngre än 18 månader.

 

5 svar på ”Djuren

 1. Ser fram emot att få prova dessa produkter som alltså kommer att kunna avnjutas utan dåligt samvete. Toppen-initiativ! Kan man få något slags meddelande om när/var/hur man kan köpa produkterna när ni kommit igång?

  • Tack! När jag har kommit igång så kommer jag att lägga upp information om det här på hemsidan. Jag ska snart också lägga upp en funktion så att man kan anmäla sig till ett nyhetsbrev.

 2. Blir så glad av att se hur er affärside ser ut, småskaligt, hög kvalite och med djur som fått leva som djur! Kul att höra att det går så bra att ni knappt hinner med, hade önskat att alla som åt kött köpte denna typen av kött!

 3. Hello!
  My name is Colin Cook. I tried to contact you on your whoof of website but it did not go through. I am a cook, and I will be traveling to Stockholm on June 3rd, 2015. I will be traveling with 3 of my friends who are also cooks as well. The reason that we are whoofing is because we want to learn more about farming, we love to travel, and want to live more sustainably. We are all used to working long hours on our feet in the kitchen so I believe that we will be good labor to have on your farm. I know that 4 is a a lot of people but We are all used to living very close together. We have made two trips across the states and all camped in a small tent together. We love cooking and want to learn more about your charcuterie and learn how to slaughter meat. We have great energy and I hope that you could use our help.

  Thank you,

  Colin Cook

  Hej !
  Mitt namn är Colin Cook . Jag försökte kontakta dig på din whoof av webbplatsen men det gick inte igenom . Jag är en kock , och jag kommer att resa till Stockholm den 3 juni , 2015. Jag kommer att resa med 3 av mina vänner som också kockar också. Anledningen till att vi whoofing är för att vi vill veta mer om odling , vi älskar att resa och vill leva mer hållbart . Vi är alla vana vid att arbeta långa timmar på fötterna i köket så jag tror att vi kommer att vara bra arbetskraft för att ha på din gård . Jag vet att 4 är aa massa människor , men vi är alla vana vid att leva mycket nära varandra . Vi har gjort två resor över staterna och alla läger i ett litet tält tillsammans . Vi älskar matlagning och vill lära dig mer om din charkuterier och lära sig att slakta kött . Vi har stor energi och jag hoppas att du kan använda vår hjälp .

  Tack,

  Colin Cook

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *