Min gård till salu

Det är dags för mig att sälja min gård och gå vidare. Anledningen till det är att jag ska flytta till en annan del av landet. Det skriver jag om på annan plats. Listan som följer är den kortaste sammanfattning jag kan göra av min gård:

  • Ljust och rymligt boningshus, 7 rum, 165 kvm + 84 kvm biarea, fiber indraget.
  • 3 ha (32 505 kvm) mark för odling eller bete.
  • Stall med 4 boxar, fri höjd till nock, sadelkammare, el, vatten.
  • Godkänd livsmedelsproduktionslokal ca 120 kvm, 3 kylrum, 1 frysrum, gårdsbutik med kylar och kallrök.
  • Vackert lugnt avskilt läge, men nära till Enköping, Uppsala, Arlanda och Stockholm.
  • Stor solcellsanläggning på 43 kWp.
  • Utgångspris: SEK 6 600 000.

Placering och kommunikationer

Min gård Biskopskulla-Rönna 1 ligger i den gamla radbyn Rönna i Uppsala län, i Enköpings kommun, sex kilometer utanför Örsundsbro. I Örsundsbro finns bland annat livsmedelsbutik, skola, förskola, folktandvård, bilverkstäder, bensinmack, pizzerior, kafé. Knappt 20 minuter med bil sydväst om gården ligger Enköping med det mesta man behöver av butiker, service och sjukvård, och järnvägsstation med tåg till Stockholm (40 min), Västerås (15 min) och Göteborg (4 tim), bland annat.

Tre kilometer från gården går riksväg 55 i nord-sydlig riktning, med hållplats för bussförbindelser till bland annat Enköping, Uppsala och Bålsta. Med bil tar det en halvtimme till Uppsala, 50 minuter till Arlanda, en timme till Stockholm och 25 minuter till Bålsta. Från Bålsta tar dig pendeltåget till Stockholm Central på 40 minuter.

Byn Rönna och min gård nämns i de äldsta bevarade kyrkoböckerna från 1688.

Min gård, den södra gården, mellangården och norra gården är fortfarande placerade på samma sätt som på kartorna från 1700-talet. Den byggnad som jag kallar Gammelgården är troligtvis uppförd på 1700-talet och även om den inte är i beboeligt skick idag så är den möjlig att restaurera.

Gårdens byggnader

Boningshuset

Bottenvåning

(Klicka på bildens övre högra hörn för att få se den i full storlek utan bildtext i en egen flik.)

Övervåning

(Klicka på bildens övre högra hörn för att få se den i full storlek utan bildtext i en egen flik.)

Källarvåning

Brygghuset

I brygghuset finns två trädgårdsförråd på ena sidan, varav det ena har en trappa upp till övervåningen med ett litet oisolerat rum, och en carport. På andra sidan finns ingången till pannrummet.

Gammelgården

Gammelgården är en tillbyggd enkelstuga från 1700-talet. Senast någon bodde där var på tidigt 60-tal. Det finns varken el eller vatten indraget. Sotaren har varit och tittat och sa att det går att fixa murstocken så att man kan använda kakelugnen och bakugnen efter renovering.

Stallet

Stallet har fyra rymliga boxar och fri höjd upp till nock. En av boxarna är omgjord till ett primitivt hönshus men går enkelt att återställa. Det finns en isolerad sadelkammare där jag vinterförvarar ympade fruktträd. Betonggolv, kallvatten, el indraget.

Magasinet

Magasinet har jag använt till festlokal, kafé och annan servering på sommarhalvåret och till magasinering under vinterhalvåret. På kortsidan finns en snickarbod/verktygsförvaraing. Det finns indragen el och belysning.

Produktionslokal och gårdsbutik

Produktionslokalen byggdes 2013 i det gamla svinhuset. Lokalen är rymlig och lätt att rengöra. Alla inventarier ingår inte i köpeskillingen, men många gör det, delvis beroende på behov hos den framtida ägaren (även om separat kvitto kan behöva skrivas av bokföringstekniska skäl). Gårdsbutiken har 3 kylar, frysbox och ett kallröksskåp. Huset har också ett pumprum med egen ingång på kortsidan (i den utstickande delen som syns på den sista bilden från Magasinet. Halva solcellsanläggningen sitter på västsidan av taket på denna byggnad. Det finns även en rymlig övervåning som inte används till någonting och som nås via en trappa från pumprummet.

Ladan

Den stora ladan ligger i vinkel mot produktionslokalsbyggnaden. Där förvarar jag spillvirke, ved, en traktor och min stora kylbil och lite till… På taket mot söder sitter den andra delen av solcellsanläggningen.

Lidret

Det gamla lidret har använts som ligghall för hästar och grisar. El och belysning finns, och ett elaggregat till elstängsel är monterat i ett skåp. Längs sidan mot byvägen finns jordspett för elstängslet nedstuckna.

Gården säljs i befintligt skick (förutom en del saker som jag kommer fixa i överenskommelse med köparen) och med en friskrivningsklausul för dolda fel.

Marken

Cirka 3 hektar åkermark hör till gården. Den avgränsas av byvägen i öster och landsvägen i söder; hela fastigheten är formad som en rektangel. Norrut går tomtgränsen strax bakom mina ekonomibyggnader. Trots att det är nära till den närmsta (supertrevliga) grannen, så känns läget helt avskilt, och boningshuset och dess trädgård ligger helt insynsfritt, liksom i en dunge för sig. Avståndet till boningshuset från ekonomibyggnaderna är också tillräckligt för att man inte ska bli störd av kunder som kommer för att handla i gårdsbutiken.

Själva jorden är lerjord, som i större delen av Uppland, och den är fortfarande välgödslad sedan jag hade utegrisar på markerna. Fördelen med lerjord är att den håller fukten även om sommaren blir mycket torr.

Det sitter fortfarande stängselstolpar runt marken och de flesta är i okej skick, så det är lätt att stängsla in hela området.

Fruktlunden

Jag fick idén att anlägga en fruktlund under våren 2021 när jag insåg att jag hade mark i de gamla grishagarna som jag kunde göra precis vad jag ville med. Under sommaren 2021 började jag köpa och plantera fruktträd och bärbuskar. Det mesta av växtmaterialet har jag köpt från Svartbäckens trädgård, som jag varmt rekommenderar, men några träd har jag tagit med mig från ett par resor till Estland. Många av träden har redan börjat ge frukt och jag har fått stora skördar av både persika och plommon.

Här följer en lista på vad som fanns i fruktlunden i somras.

ArtVetenskapligt namnSortPlanterat
Amerikanskt blåbärVaccinium corymbosumBluecrop2021-05
Amerikanskt blåbärDuke 2021-05
KörsbärsplommonPrunus cerasifera2021-05-29
PlommonPrunus domesticaReine Claude d’Oullins2021-05-30
PlommonKomet2021-08
PelarplommonPrunus x hybridKolonovidnaya2022-05
PersikoplommonPrunus salicinaMi tao li2024-06
PäronPyrus communisSuvenirs2021-05-30
PäronFurstligt grönt taffelpäron2021-06-06
PäronVasarina?2021-06-10
PäronGråpäron från Hamra2023
MullbärMorus mulleMulle2021-08-13
MullbärMorus alba x rubraIllinois everbearing2021-08-13
KörsbärskornellCornus masElegantny2021-06
PersikaPrunus persicaRiga2021-06-13
PersikaSchevchenko2022-05
PersikaSotsnõi2024-06
SötkörsbärPrunus aviumHuldra2021-05
SötkörsbärMargit2021-05
BlåbärstryLonicera caerulia var. kamtschaticaBakczarskaja2022-05
BlåbärstryZojka2022-05
BärhäggmispelAmelanchier AlnifoliaMartin2022-05
BärhäggmispelNorthline2022-05
KvanneAngelica archangelicaBLBP012022-07
SvarthallonRubus occidentalisJewel2022-08-10
SvarthallonMunger2022-08-10

Ypperligt läge

En stor fördel med min gård är dess läge. Det är bara drygt tre kilometer till Riksväg 55 som norrut leder till Uppsala och söderut till Enköping, och vidare söderut över Mälaren ända till Norrköping. Det är också bara tio minuter med bilen till påfarten till E18 som österut leder till Stockholm och västerut leder till Oslo. Tänker man sig att som jag driva en verksamhet på gården är därför läget optimalt för möjligheten att sälja sina produkter i stort sett till hela Mälardalen, inklusive Stockholm, Uppsala och Västerås som är de största omkringliggande städerna. Förutsättningarna för att kunna sälja mathantverk är därför väsensskilda från den som bor på en gård i Värmland eller Hälsingland, till exempel.

Dessutom ligger gården mitt i ett geografiskt område där vi som driver företag på landsbygden har gått samman i en organisation som vi kallar Fjärdhundraland. Organisationen har växt explosionsartat och från att ha varit 18 medlemmar då jag gick med 2013 så har vi nu mer än 170 medlemsföretag, och det är en livaktig förening som anordnar ett antal gemensamma jippon varje år som folk reser långväga för att delta i. Antalet gårdsbutiker per capita i området är till och med fler än på Österlen i Skåne, och områdets täthet på besöksmål gör att även små verksamheter får sin beskärda del av alla de besökare som reser runt i området, och min gårdsbutik är ett populärt besöksmål under sommarhalvåret.

Inarbetade försäljningskanaler

Senaste inläggen

Knopparna sväller och korvarna exploderar

Nu börjar korvförrådet i frysen att minska lite, så i morgon gör Julia och jag ny citron/kummin/mejram-korv och salsiccia med rostade fänkålsfrön, svartpeppar och vitt vin – de två signaturkorvarna. Vi ska också göra nya isterband, men de blir inte klara förrän om en vecka. 

När jag testade min frukostbanger i förra veckan så tyckte jag först att den blev för lös i konsistensen, men när jag stekte resten av förpackningen så drog jag upp värmen till hög och stekte dem tills de faktiskt exploderade, och då blev de så som jag vill ha dem, riktigt goda. Så kom ihåg det när ni steker mina frukostbangers, de ska stekas på hög värme, gärna tills de exploderar!

Jag har börjat testa att sälja på några av Stockholms REKO-ringar, för att hitta nya kunder och få avsättning för allt vi producerar. För några veckor sedan så provade jag REKO Sollentuna, som tillåter försäljning av varor på plats, i stället för att bara leverera förbeställda varor, vilket är väldigt bra, och REKO Vasastan. I morgon kväll ska jag för första gången lämna ut beställningar på REKO Liljeholmen, REKO Kungsholmen och REKO Lidingö. Jag hoppas att jag hittar dit. Jag tar emot beställningar fram till 13:00 i morgon onsdag.

För de olika REKO-ringarna så gör man alltså beställningar på Facebook, så de av er som inte tycker att mina utlämningsplatser och -tider passar er borde kanske gå med i några REKO-ringar. Inte bara för att mina produkter kanske dyker upp, utan också för att det finns en massa annat smaskens att beställa där från andra småproducenter. Förutom de ringar som jag har nämnt så finns det REKO Österåker, Täby Park, Värmdö, Linje 17, Rönninge, Huddinge, Älvsjö, Tyresö, Linje 18, Hammarby/Sickla, Upplands Väsby, Mälaröarna (Ekerö), Vällingby, Rimbo, Norrtälje, Väddö, Bromma och Solna/Sundbyberg.

Men jag kör alltså en leveransrunda också nu på lördag den 22 mars. Det finns kvar delar av förra veckans grisar på beställningsformuläret, och massor av korv och chark och leverpastej. Och så finns det buljongben förstås. De ligger under Övrigt.

I morse gick solen upp klockan 5:58 och ner klockan 18:01 här hos mig. Jag är alltså bara tre minuter ifrån att dag och natt är lika långa, men vårdagjämningen är först på torsdag säger de. Jag var ute i fruktlunden nyss för att inspektera träden. Som ni ser på bilden i sidhuvudet så är körsbärskornellens blommor på väg att slå ut. Och Margits knoppar är alldeles svullna.

https://stratus.campaign-image.eu/images/129354000005356004_zc_v1_1742318506190_20250318_162519.jpg

Både jag och en närstående har drabbats av ohälsa som skapar olägenheter mitt i vårsprängningen. Men vi håller humöret uppe och har bestämt att allt kommer att ordna sig. Jag minns en tid när min längtan mest var av nostalgisk natur, en längtan tillbaka till något som var för alltid försvunnet och som jag förskönade i minnet. Det känns väldigt främmande för mig nu, när min längtan alltid är riktad framåt, mot något som kan och ska förverkligas. Jag kan inte komma på något som jag längtar tillbaka till. Allt som oftast blir saker inte som man tänkt sig. Men de kan bli mycket bra ändå. Det är vad jag tänker på nu i skymningen när himlen fortfarande är ljus i väster.

Vi ses!

  1. Pastejsingen på er! Lämna ett svar
  2. Korv & brödrundan och lite REKO Kommentarer inaktiverade för Korv & brödrundan och lite REKO
  3. Ligger lite lågt 1 svar
  4. Sportkorv till korvlovet Kommentarer inaktiverade för Sportkorv till korvlovet
  5. Thüringer, Lisas, Storm, Leberkäs eller förbjuden korv? Kommentarer inaktiverade för Thüringer, Lisas, Storm, Leberkäs eller förbjuden korv?
  6. Toulouse eller Nürnberger? Kommentarer inaktiverade för Toulouse eller Nürnberger?
  7. Kött, korv och löning på lördag Kommentarer inaktiverade för Kött, korv och löning på lördag
  8. Från noll till hundra Kommentarer inaktiverade för Från noll till hundra
  9. Tiden och rummet Kommentarer inaktiverade för Tiden och rummet