Snömos, vikingagrisar och haverikommissionens resultat

Emulsionerna

Den Fleischkäse/Leberkäse som jag gjorde på beställning till två tyska sällskap fick mycket gott betyg. Det gjorde mig glad och gav mig lite blodad tand för emulsionskorv. Jag har ofta uttryckt förakt för den korvtypen som är den absolut vanligaste i svenska butiker – extremt finmald och oftast med kryddningar som gör att den ena inte går att skilja från den andra. Dessutom innehåller de nästan alltid nitrit och fosfater, potatismjöl eller andra bindemedel och mycket vatten. Men det går att göra den på annat sätt, utan onödiga tillsatser, och med mer nyanserad kryddning och med grövre inläggningar i smeten. En del vatten ska det vara för att göra den så där saftig. Hur som helst så krävs det snö för att lyckas med bindningen och att krossa isbitar till snö i min gamla köksmaskin tar fasligt lång tid och bullrar förskräckligt. Så i förra veckan beställde jag en “ice shaver” – en sådan maskin som man i vissa delar av världen tillverkar “snow cones” med – så nu hoppas jag kunna tillverka snömos i ett kick. Framöver kanske det till och med blir något franzenskt mortadellaexperiment, en falukorv eller något annat finmalt för det är ju så kul att se emulsionssmeten smaska runt i degblandaren. Eller snow cones med köttsmak till sommaren?

Gunnes gård

I måndags kom två trevliga typer från Vikingagården Gunnes gård för att låna två grisar som ska lajva åt dem i Upplands Väsby till oktober. De ser ut att må bra där enligt Facebook. Är det för långt för er att komma och besöka vår gård så kan ni alltså besöka råvaran där i stället. Hälsa ifrån mig i så fall.

Det var syran

Haverikommissionens expert mästercharkuteristen Gustav Erikson från Nossebro chark har kommit fram till slutsatsen att det var vinägern i den grekiska korven som denaturerade proteinerna i köttet och därigenom förstörde deras bindande egenskaper, med den smuliga konsistensen som följd. Som tack för Gustavs rediga ledning av utredningsarbetet sprider jag gärna vidare min grannes påstående att han tillverkar de godaste prinskorvarna i Sverige.

Nygammalt

Efter lunch idag går jag ut i charken och tillverkar citron/kummin/mejram-korv, en grovmalen mild korv med frisk smak av citron, stoppad i svinfjälster, och min merguez på fläsk, en smal lite stark korv kryddad med harissa. Båda är väldigt omtyckta och passar mycket bra att grilla. Men grilla försiktigt, stick inte in dem direkt i valborgsmässoelden! I morgon ligger de i kyldisken i gårdsboutiquen bredvid de små gulliga leverpastejerna

Leverans lördag 2/5

Beställningsformuläret finns här nedanför.

I Uppsala ses vi framför Arbetsförmedlingen på Storgatan mitt emot fd. parkeringen framför Katalin. Kom dit 12:15-12:30. Därefter OKQ8 vid Glädjens trafikplats Upplands Väsby ca 13:05-13:10 och sedan på parkeringen ungefär mitt på Drakenbergsgatan på Söder i Stockholm (14:00 – 14:30). Därpå Tulpanvägen 4, Herrängen, Älvsjö (15:30 – 15:45 Obs tiden!). Kylbilen är rostig och skruttig liksom jag.

I butiken

Vi håller öppet precis som vanligt alla dagar 10 till skymning, oavsett naturmystiska, religiösa eller politiska högtider.

I korvbutiken finns förutom det på beställningsformuläret lite filéer, hel eller halv, lite revben och någon hemlighet.

Välkomna!

[Form id=”6″]

Ett svar på ”Snömos, vikingagrisar och haverikommissionens resultat

  1. Pingback: Om god smak och god mat | Franzéns Charkuterier

Kommentarer är stängda.