Drömmar, fantasier und Leberkäs

Fantasier och drömmar

Drömmar och fantasier. Drömmar är längtan. Fantasier prövar olika sätt att förverkliga dem.

Jag har tre volontärer på gården nu. Fantastiska Nini som varit här sedan slutet av november, nya schweiziska Marion som kom häromdagen med en massa choklad och en stor bit härlig Gruyère, och Robin, min kompis som drev Tryne till knorr i Malmö.

Att ha Robin på gården är en särskild lisa. Det är en sådan lättnad att ha någon att prata mat och chark med på en nivå som inte är den mest grundläggande. Och arbetet i charken flyter så att allting blir klart på halva tiden. Som det proffs han är börjar han diska och städa så fort det finns en ledig minut. Så länge han är här kan jag dubbla produktionen och ändå hinna med experiment och produktutveckling och att sätta mer effektiva rutiner. Inspirationen ger mig dubbel energi. Och gissa om vi har underbara luncher och middagar på gården nu.

Nu fantiserar Robin och jag om hur det vore om man gjorde om gårdens gamla boningshus, stugan bredvid stallet, till restaurang och kafé.

Mitt charkuteri tog form och blev till slut verklighet genom drömmar och fantasier.
(Kanske borde jag trycka upp och sälja T-shirts: ”Drömmar och fantasier byggde denna kropp”.)

Efterlysning

En kund med fantasi köpte ett presentkort av mig att ge till en gammal man som drömde om Leberkäs. Idag har jag gjort Leberkäs, men jag kan inte hitta kontaktuppgifter till presentkortsköparen. Läser du detta så vet du att det nu äntligen finns Leberkäs i butiken.

Produktionen

I förrgår tillverkade vi en ny omgång lätt kallrökta isterband. Jag har sagt åt dem att de ska vara klara på fredag.

Idag har vi gjort Leberkäs som ligger i bit eller skivor i butiken i morgon, och smal rökt kumminkorv, som kommer att vara färdig till försäljning om ca tre veckor. Leberkäs, eller Fleischkäse som den ofta kallas norr om Bayern, har ingenting med vare sig lever eller ost att göra. Det är en finmald emulsionskorvsmet som man bakar av i form i ugn. Jag tycker att den påminner om en lyxig falukorv, Robin tycker att den påminner mer om en köttfärslimpa, men han har fel för den är mycket mer finmalen än så. Lägg en tjock skiva i en fralla med senap och kanske inlagd gurka och surkål eller stek den med ett par ägg och kanske lök.

På onsdag tillverkar vi salsiccia med vitt vin och rostad fänkål, samt Nürnberger Rostbratwürstchen, som kommer att ligga förpackade i butiken på torsdag.

Nästa leverans

På lördag 16/1 levererar jag till de vanliga utlämningsställena i Uppsala, Upplands Väsby och Stockholm. Urvalet på beställningsformuläret är begränsat men naggande gott den här gången. Beställ hellre förr än senare.

Kurser

Som extra grädde på korven kan jag påpeka att lunchen som ingår i kurserna under januari och februari lagas av min favoritkock Robin Eriksson.

Följande datum finns tillgängliga:

  • 23/1 (4 lediga platser)
  • 6/2 (2 lediga platser)
  • 20/2 (1 ledig plats)

Butiken

Gårdsbutiken har öppet som vanligt och där finns mer grejer i form av lufttorkat, Upplandsbacon, tunna revben, fläskfilé och fryst apelsinkorv.