Nästa leverans och lite om rått fläskkött

Nästa leverans blir nu på lördag den 28/1. Beställningsformuläret är ganska likt förra leveransens, men med tillägg av en merguez på fläsk som jag ska försöka göra lite starkare den här gången. Det är alltså en nordafrikansk korv som är smaksatt med harissa. Vanligtvis är den gjord på lammkött eller på lamm och nöt, men jag gör den på fläsk för jag gör som jag vill. Wikipedia-artikeln som jag länkar till har för övrigt fel i att den skulle vara smaksatt med spiskummin (cumin), det är kummin (caraway) som harissan smaksätts med.

Det är lustigt, när jag har tyska volontärer på gården och vi tillverkar korv så brukar jag fråga dem om de vill smaka på korvsmeten och det vill de nästan alltid. Det finns en motvilja mot att äta rått griskött i Sverige och många andra länder; sedan länge är vi uppfostrade till att fläskköttet måste vara helt genomstekt. Det grundar sig framför allt på en rädsla för trikiner och salmonella. Trikiner är en mycket obehaglig parasit som finns i naturen och påträffas bland annat i vildsvin och räv, men i Europa tar slakterierna ett obligatoriskt trikinprov på alla grisar som har levt utomhus. Och salmonella är ytterst sällsynt hos svenska grisar.

Nu tycks det vara dags att våga äta lite rått fläsk igen. Både Lilla Ego och Esperanto serverar en tartar på fläskkött, Esperantos är lätt halstrad och gjord på mina karréer. Tillsammans med  Batjargal OchirbatSoyokaze har jag under en tid letat efter en lämplig styckningsdetalj från mina grisar att göra sushi på. Vi har testat med filé och grisens hemlighet och innanlår och en del namnlösa muskler. Vi blev inte riktigt nöjda innan jag hittade en välmarmorerad muskel från bogen som dessutom visade sig väldigt mör. Jag är fortfarande inte helt säker på om det rör sig om Latissimus dorsi eller Cutaneous trunci. Batjargal bränner av den på ytan med en blåslampa och skivar den sedan tunt på sniskan. Vansinnigt gott! Tyvärr så finns det bara 6-700 g per gris så allt går nu till Soyokaze.

Det finns fortfarande en plats kvar till korvkursen den 18/2. Du hittar all information om kursen här.

Vi ses!

Kristofer