Lisas, Nürnberger, bacon och julskinkor

Det blir naturligtvis leverans till Uppsala, Upplands Väsby, Stockholm och Bromma precis som vanligt nu på lördag den 31 oktober. Eftersom det vore olyckligt om jag fick någon infektion nu när jag går på cytostatikabehandling, så kommer jag försöka vara noggrann med att hålla avstånd till er vid utlämningen, kanske ska jag rent av skaffa ett visir om det går att få tag på. Ta inte illa upp, och gör gärna detsamma, så minskar vi all smittspridning tillsammans.

Den här veckan blir det Lisas korv för första gången på länge. Den är smaksatt med hårdrostade enbär och fänkålsfrön, blandade med torkad ingefära och citronzest. Det kanske låter konstigt men blir väldigt gott. Jag har funderat på att smaksätta en sockerkaka på samma sätt. Sedan blir det lite tyskt också med både Nürnberger Rostbratwürstchen och leverpastejen som egentligen är en förklädd Leberwurst. Jag ska också ta ut några torrsaltade och kallrökta fläsksidor ur röken och kalla dem bacon. Dessutom har jag lagt upp lite fler julskinkor. Allt finns på beställningsformuläret.

Jag har skrivit lite om att jag har tagit egna grisar till slakt på sistone, och jag har märkt att några har missförstått det och tolkat det som att jag är på väg att lägga ner verksamheten. Så är det inte. Sedan några år tillbaka föds nästan alla grisar som jag använder i produktionen upp hos Inga och Sören på Tjälingegården i Skogstibble, och där lever de i stort sett på samma sätt som grisarna som jag har haft på min gård.

Jag har haft grisar på gården i tio år, de första åren för att lära mig om grisar och hur de ska födas upp för att ge det bästa köttet, de följande åren för att förse mig med råvara till produktionen och de senaste åren för min pedagogiska uppgift att visa hur grisarna lever och ska leva för att må som bäst, och för att visa upp det utrotningshotade linderödssvinet.


Redan tidigt i år bestämde jag mig för att försöka göra mig av med alla grisar för att slippa klafsa runt i grishagegyttjan i november. Nu är jag nästan där. Igår var jag tvungen att avliva en stor galt som hade blivit sjuk. Det är alltid svårt att fatta det beslutet. Nu har jag bara morsgrisen kvar och henne planerar jag att fånga in inom en vecka. Det ska bli en oerhörd lättnad att slippa ansvaret för grisarna den här vintern och det kommer också att ge mig lite större rörelsefrihet.

Idag fick jag min andra behandling av fyra med cytostatika. Det är en väldigt trevlig avdelning den onkologiska behandlingsavdelningen, med trevliga och vänliga sjuksköterskor som tar sig tid. Jag berättade om den konstiga biverkningen i form av hicka som jag fick av en antiemetika som ska förebygga illamående. Dagens sjuksköterska kontrade med: – Vet du vad som är ännu konstigare? Det som får hickan att gå över är att äta en sked lingonsylt! På sätt och vis känns det skönt att läkarvetenskapen också ibland befinner sig på en nivå som påminner om att det är ett hantverk, med trix och knep och erfarenheter i verktygslådan.

Vi ses!

PS. För att kunna få ut det extra nyhetsbrevet med den försvunna länken till beställningsformuläret i förra veckan så var jag tvungen att gå från gratisversionen till att börja betala för tjänsten hos Mailchimp. Det innebär att jag kan ta bort länken till Mailchimp längst ned i nyhetsbrevet om jag vill. Men jag kan också behålla den och få rabatt på kostnaden för tjänsten. Om någon av er funderar på att börja använda en tjänst för marknadsföring och epostutskick till många, så kan jag dels ärligt rekommendera Mailchimp och dels uppmana er att i det fall ni funderar på att betala för den, klicka på deras logga längst ner i brevet, ety ni då kan få en rabatt på 30 dollars på priset.