Korvattack med bacon!

Den här veckan kör vi fyra färska korvar, isterband och bacon! Som vanligt blir det leveransrunda på lördag av beställningar som packas på fredag för upphämtning i gårdsboutiquen eller i Uppsala, Upplands Väsby, Stockholm eller Bromma. Korvarna som vi tillverkar denna vecka är följande:
Salsiccia med rostade fänkålsfrön, svartpeppar och vitt vin – en signaturkorv i min produktion, skulle man kunna kalla det lite pretentiöst. Mald på 7,8 mm-skivan och stoppad i svinfjälster 30/32.
Merguez – smaksatt med harissa och extra chili. Det kan låta konstigt, men det är ganska svårt att förutsäga hur stark den blir, men jag hoppas att det har lite sting den här gången. Mald på 3 mm-skivan och stoppad i fårfjälster 20/22.
Stormkorv – en korv med sichuanpeppar, det där bäret med blommig, lite stark smak, som pirrar på tungan, och svartpeppar. Mald på 5 mm-skivan och stoppad i svinfjälster 30/32.
Lisas korv – en korv som jag har tillägnat min kompis Lisa Förare Winbladh för att hon tipsade mig om att det blir en alldeles speciell smak om man rostar enbär och fänkålsfrö riktigt hårt. Till det har jag lagt till ganska mycket apelsinzest och lite torkad ingefära. Mald på 7,8 mm-skivan och stoppad i svinfjälster 30/32.

Förutom ovanstående färskkorvar finns det en massa isterband och bacon på beställningsformuläret och en del styckdetaljer. Själv gör jag gärna grillspett på kotletterna. Då skär jag kotletterna i stavar på höjden och viker stavarna dubbla innan jag trär dem på spetten. Jag saltar bara stavarna en stund innan och penslar eventuellt med lite olja. Ibland strör jag lite oregano på. Ibland varvar jag köttet med lök och paprika. Jag ger först spetten färg direkt över glöden, men sedan lägger jag dem på gallret bredvid glöden och lägger på lock med liten öppning ovanför spetten. Jag kan inte säga hur länge jag låter dem ligga där, men förvånansvärt ofta blir de alldeles perfekta. Det underlättar att ha bra platta grillspett i metall med låsningsanordning som håller ihop köttet.

Det är mycket som händer nu. Elektrikerna slutförde elinstallationen av solcellsanläggningen igår, och i morgon blir det slutsyn av hela anläggningen. Sedan blir det mer väntan tills Vattenfall har bytt ut elmätaren, men därefter blir det solel för hela slanten. 

Jag är nästan lite glad över att våren är så sen. Det ger mig en frist med odlingen. Och jag tycker att det är vackert. Lönnens bladknoppar är som bollar av grönska som håller upp i väntan på att jag ska komma ikapp. I söndags grävde Anna och jag upp maskrosor ur landen och satte den ena potatissorten, förberedde ärtbädden och rensade jordgubbslandet som jag anlade i höstas. Nu rensar jag ytterligare land på kvällarna när jag orkar. 

Jag har börjat fantisera om att göra om den gamla grishagen närmst huset till en trädgård med fruktträd. Än så länge har jag bestämt att jag vill ha päron, körsbär, plommon, mullbär, valnöt och magnolia. På kvällarna läser jag om olika sorter och försöker lära mig om svagväxande och starkväxande rotstammar och hur mycket plats träden kommer att behöva och vilka sorter som jag kan få tag på. Jag börjar fundera över hur träden ska stå och fantiserar om hur vackert det kommer att bli med ängsblommor och liljeväxter under dem. Kanske ska jag ha bänkar här och var för kunderna att fika vid. Jag njuter av att fantisera så här. Otåligt väntar jag på sortlistan från Svartbäckens handelsträdgård för de har så mycket spännande växter. Tipsa mig gärna om favoritsorter och sorter jag ska akta mig för. 

Resultatet av förra veckans magnetröntgen var strålande. Inga lungförändringar, patologiskt förstorade körtlar eller tecken till metastasering. Inga skelettdestruktioner. Inga levermetastaser eller nytillkomna patologiska förändringar. I morgon ska jag träffa läkare på kirurgmottagningen för att prata om den sista kirurgin och på fredag ska jag träffa läkaren på onkologen för att prata om den återstående cytostatikabehandlingen. På måndag får jag de näst sista cellgifterna. På onsdag i nästa vecka får jag min första vaccineringsspruta.

Vi ses!