REA på grillgrisar och en ny lufttorkad korv

Nästa leveransrunda blir på lördag den 19 juni. På beställningsformuläret finns en korv som jag inte gjort på länge – Pfefferbeisser – en tysk lufttorkad och över natten kallrökt korv med mycket ädelpaprika i, svart-, vit- och grönpeppar, och lite vitlök. Receptet finns för övrigt i min korvbok. Den är något mjukare än min Landjäger, som också finns på beställningsformuläret denna vecka, och som är rejält hård den här gången. Eva, jag och Julia, gillade båda korvarna skarpt då vi smakade under packningen idag. 

Jag har bestämt mig för att rea ut de hela grillgrisar som jag 

har kvar i frysen (förutom en eller två som jag sparar till ett grillpartaj när jag har blivit frisk). De har legat inplastade i frysen några år, men jag garanterar att de inte har blivit dåliga för det. Ni vet väl vid det här laget hur väl fett och kött från mina grisar klarar långfrysning. Ja, alla de här linderödsgrisarna har växt upp och levt sitt liv på min gård här i Rönna. De kostar nu endast 100 kr/kg och väger 32-41 kg. Om du är snäll och pålitlig så kan du få hyra ett ett elektriskt spett och ställningar till det för 400 kr, men då måste du lämna tillbaka det rent och snyggt. Jag kan också sprutsalta grisen med saltlake åt dig för 200 kr. Tänk vilket party det kan bli!

Igår gjorde Julia Frankfurter och idag har hon tillverkat både salsiccia med rostade fänkålsfrön, svartpeppar och vitt vin och min merguez på fläskkött. Merguezen är lite grövre mald den här gången, för vi hade mycket av den produktionsköttskategori som inte har några senor alls i sig. Förutom detta så finns det en hel del styckdetaljer och bacon att boka. 

Nästa fredag är det midsommarafton. Jag tror inte att någon av er kommer att vilja ha leverans på midsommardagen. Jag kommer därför att köra en leveransrunda på torsdag den 24, dagen innan midsommarafton, i stället. På beställningsformuläret kommer det då att finnas styckdetaljer från två linderödssvin, som Julia styckar i början av veckan, och nya isterband.

Jakten på en styckare fortsätter. Ingen av de två som kontaktade mig passade, av olika skäl. I morgon lägger jag upp en annons på Arbetsförmedlingen. 

Operationen är planerad till sista veckan i juni, säger operationskoordinatorn. I morgon eftermiddag ska hon ge mig ett datum. 

I fruktlunden har jag nu planterat åtta träd. Två plommon, två körsbär, tre päron och ett persikoträd. Om jag får ner körsbärskornellen och pionen, som fortfarande står i krukor, så ska jag se om jag kan tillåta mig att hitta ett mullbärsträd och kanske ett valnötsträd på söndag. Och kanske några hallonbuskar. Är de där amerikanska blåbären något att ha?

I grönsakslanden har jag nu sparris, tomater, sockerärtor, vintersquash, Solberga bondböna, Solberga gråärt, två sorters potatis, störbrytbönor, schalottenlök, gul lök, morötter, rödbetor, spenat, jordgubbar och gurka som växer på. Och libstickorna! Snart ska jag plantera ut lite olika kålplantor och solrosorna. Och chiliplantorna ska planteras ut i stora krukor. Odlingarna är det enda som ger mig ro nu.

Lavar trona, skogen nynnar, myren har sin gång
Gruvor vila, minnen sjunger, ekar året om
Allting ändras men platsen står,
sjunger sorger som var igår

Åkrar torka och ängens sus,
skatten sinar och tiden viskar sin egen väg

I glimmerljusa sjöar
på storstadsglitteröar
mellan höga mörka bergen
efter djupa långa skräcken
lyckan kommer lyckan går
jobben kommer jobben går
Men vi förblir på jorden vår

Sara Parkman & Hampus Norén & Jonas Gren

Vi ses!