Isterband, salami och lite ägg

Det blev lite knäppt med de två grisarna jag hämtade från slakteriet igår. Den ena hade en slaktvikt på 117 kg men den andra bara på 77 kg. Så om ni beställer färskt kött från beställningsformuläret för utkörningen nu på lördag den 21 maj så får ni gärna specificera om ni önskar en större eller en mindre styckdetalj i det fall de skiljer sig i storlek. Det är inte säkert att jag kan uppfylla önskemålet, men jag gör alltid så gott jag kan om ni skriver särskilda preferenser i meddelandefältet på beställningsformuläret.

Idag smakade jag av den Gårdens salami som vi påbörjade för några månader sedan. Den är god, med tydlig smak av fänkål. Fortfarande lite mjuk, men det tycker jag om. Jag har lagt upp den på beställningsformuläret, men vi packar den först i morgon eller övermorgon. Vi har också en massa isterband som jag glömde att göra reklam för inför förra lördagen. Och så har vi fullt av andra korvar till grillen och lufttorkat till aperitifen, till exempel Thüringer RostbratwurstToulous-korvFrankfurterCitron/kummin/mejram-korvSalsiccia med rostat fänkålsfrö och vitt vinSalsiccia med chili och vitlökSvampkorvMerguez på fläskkött och Timjan/rödvin/vitlök-korv.

Dessutom har vi några förpackningar ägg från Rikards frigående Dvärgkochinhöns. 

Se så, in och beställ med er, så att jag får ihop till Julia och Rikards löner den här månaden också!

Och på lördag är det Internationella tedagen, så ni kan gott beställa lite te också från Pekoe, så tar jag med det på leverandsrundan till er.

Jag och Ulrica har fortsatt att gräva och rensa odlingsbäddar i köksträdgården. Nu får det räcka. Det kvarvarande orensade området ska vi täcka med ogräsduk och fixa nästa år. Idag var det för första gången i år varmare i utomhuset än i inomhuset och nu tror jag inte att det blir någon mer nattfrost, så då är det dags att plantera ut allt jag har förkultiverat. Den vackra mångfärgade mjölmajsen som jag ska försöka lära mig att baka tortillas av får nog stå i fruktlunden, men resten ska ner i köksträdgården. Jag måste hinna få ned allt innan jag åker till Estland på söndag för en veckas rehabilitering. Igår grävde jag ner narrbusken, blåbärstrybuskarna och bärhäggmisplarna längs med kanten på fruktlunden, så att ni lätt kan beundra när ni kommer på besök. Fler märkliga sorter av de 490 tulpanlökarna som jag satte i höstas börjar slå ut nu. Varje dag har det hänt något nytt i trädgården när jag kommer ut från huset. Jag försöker lära mig namnen på de växter som jag inte kan namnen på. Det finns ganska bra appar för att identifiera dem. Jag skulle vilja skriva en lång lista på alla olika växter som jag har på min mark, i mitt land, inom mina gränser, här på min gård. Från vitroten till den högsta linden. Jag skulle bli glad för varje ny växt jag hittade och lärde mig namnet på. Häromdagen upptäckte jag två rapphöns, först i trädgården på kvällen och sedan på gärdet utanför trädgården dagen därpå när Sonja skrämde upp dem. Fåglarna på gården kryssar jag av på en lista, men jag borde lära mig mer om insekterna också. Jag vill ha en överblick över min värld och bli bekant med alla invånare.

Ni måste förresten komma hit och se hur fin gårdsbutiken blev med de nya kylarna från Friskis & Svettis Uppsala!

Vi ses!