Påsk, kielbasa biala och framtida södermalmsförsäljning

Nu är vårbruket i full gång och traktorerna vrålar fram på vägarna mot åkrarna. I morgon kommer en bonde hit för att fräsa upp en del av en tidigare grishage som jag tänker använda för mina odlingar. Jag vet att man inte ska bearbeta jorden för mycket, men så här första året måste jag luckra upp den hårda ytan, sedan ska jag underhålla landen på annat vis. Hur som helst så är det fruktbarhet och återfödelse som gäller nu.

Rabarbern kläcks

När man har egna höns av en gammal lantras så förstår man varför äggen och hönsen har en viktig roll i påskfirandet. Nu har mina kindahöns sedan ett par veckor börjat lägga mycket ägg efter ett långt vinteruppehåll, jag skördar 5-6 stycken om dagen. Det är lätt att se att om man inte åt ägg under fastan så blev det ett antal att frossa i till påskfirandet, och ägget är ju också en fin symbol för fruktbarhet och återfödelse. Jag har just lagt ut lite av mitt överskott i butiken. Och alla nyanser av beige, som kan ge så trista associationer till gammalt mode, är oerhört vackra när mina ägg ligger bredvid varandra på köksbänken

Jag tänker köra en leverans på påskafton nu på lördag om ni bara beställer varor av mig. Jag kunde inte bestämma vad jag skulle göra för korv idag och funderade över vad för korv som passar till påsken. Efter lite sökande lärde jag mig att alla polacker till påsken äter biala kielbasa, som är en färskkorv med mejram och vitlök som inte är rökt, till skillnad från så många andra polska (och svenska) korvar. Den äts gärna i en syrlig soppa – zurek – som faktiskt görs med en rågsurdegsstart, men den sägs också vara väldigt god att grilla. Inget av det här har jag någonsin ätit, men idag gör jag min egen kuckelikorv inspirerad av den polska. Men jag tänker lägga till lite i kryddningen, och jag tänker mala hälften av köttet fint (3 mm) och hälften av köttet riktigt grovt (13 mm). Det brukar ge spännande resultat. Jag stoppar den i svinfjälster 30-32 och hur lång den blir visar sig när jag börjar fläta den.

Många tror att kielbasa är en specifik korv, men i själva verket är det bara det polska ordet för korv, på samma sätt som salsiccia bara är det italienska ordet för korv. På liknande sätt ligger det till på många språk. Hur som helst så ligger korven liksom resten av påskerbjudandet på beställningsformuläret här. Där finns också skivad lufttorkad karré och skivat lufttorkat ytterlår som borde passa ypperligt på påskbuffén. Förutom det som står på formuläret så har jag färskt från den senaste grisen också, två stycken vardera av rullad fläsksida, filé, tunna revben, tjockare revben, kamben, bogstek, fläskflank, hemlighet, fläskduva och fläsklägg, för den som är snabb. Och så finns det fortfarande några frysta grillådor kvar.

Jag har blivit uppmuntrad att ansöka om att få sälja mina produkter på Bondens marknad på Katarina Bangata. Det skulle förmodligen vara ett säkert sätt för mig att få avsättning för alla mina varor om jag lyckas med att gå upp i produktion som planerat. Men det innebär också en del problem som måste lösas. 1. Jag måste hitta hjälp med styckning åtminstone 6 dagar per månad och kanske lite i produktionen också. Jag måste också ha hjälp själva marknadsdagarna. 2. Jag måste hitta en mobil kyldisk som jag kan ta med mig i kylbilen och få in och ut ur den. 3. Jag måste skaffa en fungerande kassaregisterlösning som inte är alltför dyr. De här problemen är inte helt lätta att lösa, men lyckas jag så blir nog ekonomin tryggare och jag kanske kan köpa en ny varmvattenberedare. Marknaden pågår 10-15 på lördagarna i maj, augusti, september och oktober, så under den tiden kommer också mina leveranser till privatkunder i Uppsala och Upplands Väsby påverkas. Om nu min ansökan blir accepterad.

Vi ses!