Dags för utomhusmatlagning

Vad då utomhusmatlagning! Regnet öser ner här och det beräknas falla uppemot 40 mm idag. Ett lågtempererat långkok i regnvatten i en hink? Nä, men till helgen, då blir det fint! Så det är dags att drömma lite om hur det kommer att kännas med sommartemperatur och full sol. Då är det kul att laga mat ute. Den ambitiöse kanske lagar i kokgrop, men många med mig nöjer sig med en grill och tillämpar en variation av enkla eller mer avancerade metoder. De stackare som inte har möjlighet att grilla kan ändå njuta av det bästa, nämligen att äta maten ute i friska luften, insvepta i fåglarnas sång.

Julia håller i två grillrevben.Den här veckan har Julia styckat två ganska feta linderödssvin från Inga och Sören i Skogstibble. Jag bad Julia skära ut det vi kallar grillrevben, det vill säga enskilda revben med allt kött och späck kvar till och med svålen. Ni ser dem på bilden. Det var mångas favorit häromåret när jag sålde grillådor. Jag bad henne också att skära ut fyra stekar från kotlettraden. De svålade hon av, för späcklagret var lite väl tjockt, men hon behöll cirka 1,5 cm späcklager. Jag tänkte att de skulle bli en liten utmaning för de som tillämpar mer avancerade grillmetoder, med mycket rök och låg temperatur. Om du gör något sådant så blir jag glad om du skickar en bild på resultatet. Det finns också mer av skivad rostbiff, massor av skivad karré och en hel del skivade kotletter.

Ett helt lufttorkat ytterlår.För den som föredrar korv så finns det en hel del i sortimentet på beställnings-formuläret. Vi har också skördat och skivat ett lufttorkat ytterlår som har hängt och mognat i ett år. Så här ser det ut, innan vi har skivat och förpackat det. Det finns också nyuppskuren kallrökt lardo, det vill säga saltat och mognat ryggspäck, som kan ätas som den är, eller som man kan låta smälta över varm sparris, eller lägga på pizzan eller bruschettan när den kommer ut ugnen et cetera, et cetera. Den är mycket användbar och underskattad av er.

Gå till beställningsformuläret!
Vy mot land från en brygga på Öland.I måndags fick jag min sista cellgiftsbehandling för den här gången. Om fyra till fem veckor ska jag opereras. Jag ser fram emot att kroppen ska återställa sig efter den här ganska tröttsamma kuren. Om tre veckor mår jag nog bättre. Jag hade en underbar kort semester på Öland med Anna, vars brors hus vi fick låna, på sydöstra delen av ön. Jag har kommit att tycka väldigt mycket om den delen, den bygden, Orkidéer och gullvivor på en strandäng på Öland.med Alvaret, strandängarna och smatterbandet av levande radbyar med vackra vilda trädgårdar och stenmurar överallt. Nu blommar orkidéerna i den magra jorden och vi åt fantastiskt gott kött från alvarsbetande kossor, och vandrade i naturreservat mest hela dagarna. Och vi hann med att besöka Capellagården och en handelsträdgård för några modesta inköp till min trädgård. Jag tänker faktiskt allra mest på trädgård och odling i dessa dagar.Grind mot sommarträdgård med blommande fruktträd framför hus på Öland. Igår planterade jag plommonträdet Komet i det som ska bli min fruktträdgård eller lustgård. Det tar två timmar att gräva en grop och en och en halv att fylla den och få trädet på plats. Men det är bäst att göra det ordentligt från början. Jag längtar till söndag då jag kan plantera två till träd och dessutom får åka till Svartbäckens Trädgård och kanske lägga vantarna på ett persikoträd. Och kanske ett mullbärsträd. Ett valnötsträd vore också vackert. Och gott.Vi ses!