Ny grön solmald korv

Man som byter elmätare.I torsdags såg jag plötsligt en man i regnet som stod och pillade i elskåpet. Äntligen kom Vattenfall och bytte elmätare så att de kan mäta både inkommande el och utgående el! Äntligen är solcellsanläggningen igång!

Det firar vi med att tillverka en grön korv – mald på solel, blandad på solel, stoppad på solel, ångad på solel, kyld på solel – och med libsticka, gräslök och persilja som vuxit upp med solens energi. Själva korven ligger på beställningsformuläret under namnet boudin blanc libsticka/gräslök/persilja och är en franskinspirerad finmald värmebehandlad korv som du grillar eller steker i panna. Vi får hoppas att den blir god också (det är klart att den blir!), för den ser dagens (sol)ljus först i idag i charken då Julia tillverkar den enligt mina instruktioner. Mycket spännande!

Libstickan skänktes förresten av min Twitterpolare Uppsalabon Mia Peterson (@dinkompismia på Twitter), som tillsammans med Anders Johansson skriver kompetent och inspirerande om mat på sin blogg Feeders.

Och redan igår tillverkade Julia på er begäran en ny omgång Nürnberger Rostbratwürstchen, och idag gör hon dessutom en sats Savina Kobasica – en korv som jag första gången gjorde för att en kund berättade om en korv som hennes serbiska pappa brukade göra och som han kallade ungersk färskkorv och som jag därför har tillägnat honom. Den har både vitlök, vin, paprika och chili i sig, och en annan stamkund säger att den är det närmaste jag har kommit de grekiska korvar som han ibland längtar efter.

Hon gjorde också en lufttorkad smal korv med tre sorters peppar och paprika i sig – Pfefferbeisser – efter ett recept i min korvbok, som jag nog har snott av min tyske lärare. Men den korven ska hänga och torka i ett par veckor innan den är klar.

Det finns också flera andra korvar på beställningsformuläret och en hel del styckdetaljer från de senaste två grisarna.

Försäljningen under våren har varit sämre än normalt. Kurva som visar genererad el under en dag.Jag vet inte vad det beror på, men jag gissar att det till stor del har att göra med det dåliga vädret. Jag vill därför ha fler kunder, som håller uppe försäljningen under sämre tider, och som kan hjälpa mig att bli av med de skulder jag har dragit på mig. Men jag vill inte ha vilka kunder som helst, jag vill ha fler kunder som er, av högsta kvalitet. Därför tänkte jag att ni kan hjälpa mig med det här. Jag lägger två visitkort i varje kasse med beställningar den här veckan, så kan ni ge dem till de av era vänner och bekanta som ni tror skulle uppskatta mina produkter. Tack för hjälpen på förhand.

Jag tänker också gå med i Äkta vara, en organisation som arbetar för mindre fusk, tydligare information och färre onödiga tillsatser i våra livsmedel. Jag tror att jag därigenom kan nå de konsumenter som skulle uppskatta alla mina korvar och charkuterier som inte innehåller nitrit eller annat strunt, och som faktiskt ännu inte känner till att jag finns.

Jag håller i en kruka med ett päronträd i.Det är fantastiskt tillfredsställande att ha solceller på taken. När det var som soligast i söndags så producerade anläggningen 278 kWh under dagen. En kompis ska hjälpa mig att ta ner ett par träd som skuggar kvällssolen och då hoppas jag komma över 300 kWh en perfekt dag (och slå min polare Peters anläggning).

I övrigt fortsätter jag anläggningen av min fruktlustgård i väntan på operationen, som förmodligen blir sista veckan i juni, efter midsommar. I söndags planterade jag och Rolf ett plommonträd av sorten Reine Claude d’Oullins och ett päronträd Souvenirs. Jag hoppas att jag kan plantera ett till träd i veckan. Jag ska börja gräva ett nytt hål idag. Trädgårdspysslet är min terapi och medicin just nu och jag ser fram emot värmen som ska komma de närmsta dagarna.

Vi ses!