Leberkäse, Nürnberger würstchen och citron-korv

I morgon hämtar jag den reparerade kylbilen, så det blir leveransrunda till Uppsala, Upplands Väsby och Stockholm nu på lördag den 6 november. Det finns ganska mycket köttdetaljer kvar från grisarna som jag styckade i förra veckan och idag har jag tillverkat min citron-korv (citron/kummin/mejram), den lilla tysken Nürnberger Rostbratwürstchen och Münchner Leberkäse. Jag påpekar som vanligt att bayersk Leberkäse inte innehåller vare sig lever eller ost, utan är en emulsionskorv som tillverkas i formar i ugnen och som kan beskrivas och användas som en lyxig variant av falukorv. Det är en mycket användbar korv som kan ätas både kall och varm, som smörgåspålägg eller stekt i skivor med potatis och ägg eller kubad i en pytt. Är man sugen på mer korv så finns det också kvar några isterband och frysta Långa Nisse och timjan/rödvin/vitlök-korv.

Förmodligen blir det ingen leveransrunda den 13 november så det är bäst att ni beställer tillräckligt nu så att ni inte svälter ihjäl nästa helg.


Nu har jag bara 110 tulpanlökar kvar att sätta i fruktlunden. Kanske hinner jag det på söndag. Jag är sliten, trött och jobbar långsamt, och i det här mörka så har jag svårt att föreställa mig att allt ska blomma till våren. Det är mycket som går sönder här, köksapparater och kylbilen, samtidigt som livet rinner ur träden, jorden blir kladdig och det mesta ruttnar och faller sönder. Hönsen vill inte gå ut och värper inga ägg, och jag vill bara gå in, tända en brasa, dra en filt över mig och äta glass. Men det jag borde göra är att envetet fortsätta att sätta lökar och beställa fröer, göra planer och fundera på vad jag vill ska växa i min framtida trädgård. Och försöka att inte tappa tron på att ljuset kommer tillbaka.

Vi ses