Bamsekarré och annat till grillen

Jag skrev att jag skulle köra leveransrunda varannan vecka från och med nu, men det blev en hyggligt bra utkörning i lördags så jag bestämde mig för att se om det fortfarande finns behov av mig i staden och tänker köra en sväng nu på lördag den 18 juni ändå.

Den här veckan styckar vi bara en gris, men en stor fin bumling på 134 kg slaktvikt. Vi skivar karréerna från den till fina bitar att lägga på grillen. En skiva är tillräckligt stor för att räcka till två Kristofrar. Särskilt om han får en liten korv till. Men förutom skivad karré så tar vi också ut andra detaljer som man inte kan misslyckas med på grillen, som luffarbifffläskflankfläskflap, och latissimus dorsi, till exempel. Jag grillade just luffarbiffen till lunch till Julia och Rikard i förra veckan, och vi konstaterade att den är väldigt svår att grilla sönder. Den var god oavsett om den var perfekt grillad till rosa kärna eller hårdgrillad, på gränsen till torr. Jag glömde fota, men jag serverade den med en enkel potatissallad med salladsblad, rädisa och pak choi från kökslandet och olja och vinäger, och en majonnäs med min fermenterade chilisås. Grillspett på skivad kotlett skuren i stavar är också lätt att lyckas med, liksom skivad rostbiff. Grillning behöver inte vara en materialsport med temperaturprecision, det kan också vara ett enkelt sätt att tillaga något bara för att få njuta av den där kolgrillssmaken och doften. Själv grillar jag alltmer på känn, utan termometer och klocka, och det går allt som oftast alldeles utmärkt.

Bilden i brevhuvudet visar däremot skivor av lufttorkad karré, det som italienarna kallar coppa. De här skivorna kommer från en karré som jag började skära upp i förra veckan och som jag tycker var alldeles extra god. Skivor från den och annat lufttorkat finns också på beställningsformuläret liksom mängder av olika korvar: Toulouse-korvsalsiccia med chili och vitlöksalsiccia med rostade fänkålsfrön, svartpeppar och vitt vinfalukorvLandjäger & Pfefferbeisserprinskorv och salamiisterband och stormkorvFrankfurter och NürnbergerBoudin blanc libsticka/gräslök/grönpeppar och citron/kummin/mejram-korvleverpastejmerguez och Münchner LeberkäseThüringer och timjan/rödvin/vitlökskorv, och ett par paket med svampkorv. In med er på hemsidan och boka!

Efter flera veckors gräsklipparkrångel har jag fått bukt med stora delar av gräsytorna på gården. Oklippt gräs är en sådan liten detalj som får en gård att se sjavig och eftersatt ut. Det är inte så prydligt på min gård, så jag försöker hinna med att fixa vissa sådana enkla saker som ger ett bra intryck. Samtidigt vill jag spara vissa vildvuxna områden och vissa som jag behandlar som äng, för den biologiska mångfaldens skull och för att det är vackert. Men ibland blir det ännu vackrare med kontrasten mellan välskött och vildvuxet. Just nu blommar revsmörblomman i hagarna och den räknas som ett svårt ogräs, men den är ju också väldigt vacker.
Förra sommaren var baldersbrå det absolut dominerande ogräset i den gamla grishagen som jag anlägger min fruktlund i. Det berodde på att baldersbrå är det enda ogräs jag känner till som grisar inte äter. I år är det helt andra ogräs och örter som har tagit över, bland annat revsmörblomma och klöver. Deras frön måste ha legat och väntat i jorden i många år. Jag försöker anlägga min fruktlund delvis efter skogsträdgårdens principer och då ingår det att försöka uppnå något slags ekologisk balans bland annat med hjälp av så stor biologisk mångfald som möjligt. En skogsträdgård kan därför se ganska skräpig ut. Tänk på det innan ni dömer mig för hårt när ni besöker gården.

Det finns mängder av fruktämnen nu på det ena av persikoträden och lite mindre på det andra. Båda har drabbats av krussjuka som tycks nästan oundviklig på persikoträd. Men det verkar inte vara en ödesdiger sjukdom. Jag ska behandla träden med svavel, men det tycks i hög grad handla om att vårda träden så att de håller sig tillräckligt starka för att kunna hantera angreppet själva. Så jag pysslar om dem. Margit och Huldra, de två körsbärsträden, har drabbats av bladlöss och det bekämpar jag med såpvatten och limringar. De har också en del fruktämnen redan efter ett år. Plommonträden och päronträden ser ut att må toppen och växer bra, men de kommer nog inte att ge någon frukt i år. Bärhäggmisplarna, blåbärstrynena och narrbusken ser ut att ha etablerat sig bra och de första bären på den ena blåbärstrybusken har redan blivit blå. Det är så roligt att gå runt i trädgården och upptäcka nya saker varje dag! (Ja, jag tvättar mig innan jag går in i charken.)

Vi ses!

Kristofer