Falukorv, pepparrotskorv, carnitas och frijoles refritos

Nu på lördag den 9 juli kör jag en leveransrunda till Uppsala, Upplands Väsby och Stockholm om ni beställer varor på beställningsformuläret.

Idag tillverkar vi falukorvpepparotskorvcarnitas och frijoles refritos. Falukorven har ni förhoppningsvis provat tidigare, men pepparotskorven hittade Julia och Rikard på när jag var borta i Estland och fick massage. Jag tycker att den blev himla bra och balanserad, så nu får vi se vad ni tycker.

Carnitas och frijoles refritos gjorde jag några gånger för flera år sedan då jag hade en mexikansk volontär Abraham på gården och nu är det dags igen tycker jag. Carnitas liknar pulled pork såtillvida att det är fläskkött som får sjuda långsamt med kryddor i många timmar tills det blir så mört att det är lätt att pilla sönder, och frijoles refritos är (svarta) bönor som kokats och mosats och konfiterats i flott, och passar så bra bland annat som tillbehör till carnitas. Använd dem till tacos eller burritos eller som fyllning i din egen sommarutflyktsmacka. De ligger under Övrigt i beställningsformuläret. Abraham öppnade förresten en charkuteriverksamhet i Mexico City när han återvände hem från sin vistelse hos mig. Hälsa från mig om ni käkar där.

Vi har också mycket kallrökt sidfläsk i bit, det vill säga bacon, flera frysta korvar, en del färska styckdetaljer och massor av frysta styckdetaljer. Bland de färska styckdetaljerna finns skivor av färskt sidfläsk som ju är så gott att grilla – jag kallar det grillfläsk på beställningsformuläret. Det finns också fortfarande en plats ledig på korvkursen på söndag! Se så, beställ och ge mig en trevlig leveranslördag!

Loppisrundan i Fjärdhundraland i helgen blev mycket lyckad för mig. Jag hade gissat att det antingen inte skulle komma någon alls, eller att det skulle komma alldeles för mycket folk så att det blev kaos, men ingenting blir någonsin som man tänkt sig och det blev i stället alldeles lagom med folk. Rikard och jag serverade fika och grillade korvar framför magasinet. Vi snackade mycket med de pratsugna gästerna som var en lagom blandning av gamla stamkunder och nya, och det hela var riktigt trevligt.

Det var ganska många som stannade länge och bara satt och tog det lugnt, och jag fick en känsla av att gästerna tyckte om platsen och uppskattade stillheten. Jag märkte att det gjorde mig glad att folk verkade trivas. Väldigt många kom också fram och sa att de tyckte att maten var fantastiskt god – det grillade, tillbehören och Rönnabakelsen.

Nästa helg, den 16-17 juli har vi kafé och grillverksamhet igen.

De tretton kycklingarna växer på. De håller på – piper och rejsar runt – i en stor låda bakom mig i rummet där jag sitter och skriver det här. Ibland när en grupp har lagt sig tätt intill varandra och somnat så kommer en rusande och hoppar upp så att den faller ner mitt i den varma mjuka högen på bästa platsen! Än så länge är de för små och temperaturkänsliga för att få vara ute i naturen.

Igår åkte jag och Ulrica till landets nordligaste bokskog vid Fånö (där Axel Oxenstierna föddes) inte långt härifrån. Det var första gången jag var där på sommarhalvåret och det var fantastiskt vackert och en mycket speciell stämning i skogen. Trögden, som halvön i Mälaren mellan Enköping och Ekolsund kallas, är ett fantastiskt kulturlandskap med mängder av hällristningar och medeltida kyrkor, som jag älskar att göra utflykter till. Det kan ni också passa på att göra nästa gång ni kommer till mig.

Vi ses!