En påminnelse, ett tips och något om konjunktiv

Jag kör som sagt en leveransrunda nu på lördag den 21 januari. Allt som ni kan boka finns som vanligt på beställningsformuläret. Eftersom jag har extra mycket att göra inför helgen, med korvkurs på söndag, så tänker jag inte ta emot några beställningar efter klockan 14 på fredag eftermiddag, så det är lika bra att du går in och gör din beställning genast.

Korvkursen på söndag är fullbokad nu, men det finns platser kvar både den 5 februari och den 19 februari. Läs mer om kurserna här.

Känner ni till CrowdFarming? Det är en organisation skapad av bönder för att göra det möjligt att handla ekologiska jordbruksvaror direkt från bonden, utan mellanhänder. Deras koncept innefattar mycket mer än så, och beskrivs i deras manifest, och jag skulle vilja påstå att det ligger väldigt nära mina idéer om hur och varför jag vill driva mitt lilla företag så som jag gör.


Jag handlar produkter därifrån som inte odlas i Sverige, som citrusfrukter och nu senast en låda avokado som kom igår. Priserna har legat ungefär kring priset för ekologiska produkter på ICA, men ofta är det billigare, och pengarna går direkt till bonden och kvaliteten är ofantligt mycket högre. Som ett exempel så kostade lådan med 22 stycken avokado 357 kronor, vilket blir 16 kr/st. Ni vet hur det är med avokado, oftast får man slänga hälften av de man köper i affären, så egentligen är det väldigt billigt, och hittar man ens ekologiskt odlad avokado på ICA? Avokadon plockas från träden först när beställningen kommer, från de frukter som är redo för skörd, men fortfarande hårda, och de levererades till min dörr en vecka efter beställningen. Nu låter jag en del ligga på fönsterbrädan tills de mjuknar och resten stoppar jag in i kylen.

Om man undrar över hur klimatpåverkan från ett sådant här system, med direkttransport från odlaren till konsumenten, skiljer sig från det traditionella livsmedelssystemets påverkan så diskuteras den frågan utförligt här.

I övrigt så rullar dagarna på. Det är grått, men jag tycker att mörkret på kvällen efter skymningen är lite ljusare nu. Jag gör ett par lektioner i italienska i en app på telefonen varje dag, för att återuppliva det jag lärde mig när jag tillbringade ett år i Perugia i början av 90-talet, och jag är glatt överraskad över att så mycket finns kvar under ytan och ganska lätt kommer fram igen när man skrapar lite. Fast nu har jag kommit till konjunktiv och då blir det svårt igen. Men konjunktiv är också spännande för det sätter igång tankar kring dimensioner för det hypotetiska, det möjliga och det önskvärda.

När jag var liten så hade jag en natt en dröm med en episod där ett tåg for fram över en bro och en banvall. Bilden var så vacker att det nästan gjorde ont, minns jag att jag tyckte, och den fanns i mitt huvud en stund efter att jag vaknat. Efter ett tag så slog det mig att det var jag själv som hade skapat bilden och drömmen, och att jag alltså var kapabel att skapa något så vackert. Det var betydelsefullt för mig. Nu säger det mig dessutom att något som inte finns ändå kan ha en existens. På något sätt har det med konjunktiv att göra.

Vi ses!