Vi har ett resultat

Jag är väldigt tacksam för er respons på enkäten om finansiering till en ny kylbil. (För er som inte vet, så fick kylbilen ett totalt motorhaveri i lördags och jag måste fixa en ny för att kunna fortsätta verksamheten.) Jag är inte bara tacksam för er villighet att skänka en slant till bilen, utan också för att ni engagerar er i vad jag gör och har åsikter och kommer med roliga idéer om vad jag skulle kunna göra, och för all uppmuntran och beröm. Det betyder väldigt mycket för mig.

Det är svårt att be om hjälp, det är något som jag har fått kämpa med att lära mig de senaste åren. Många med mig skulle må mycket bättre om man inte gjorde en så stor sak av att be om hjälp. För att våga be om hjälp så kanske man också måste lära sig att acceptera ett avslag. Rädslan för att be om hjälp har nog att göra med rädslan för att bli avvisad. Och kanske med rädslan för att visa att man är otillräcklig. Så är det nog för mig. Och extra fult är det att be om pengar. Men nu struntar jag i det och kör!

Jag beslutar att genast ge möjligheten att skänka en gåva till kylbilen utan motprestation genom att göra en donation via Swish 1235902986 eller bankgiro 618-0277 och ber er märka betalningen med Till kylbilen. Pengarna som kommer in flyttar jag till ett sparkonto dedicerat till ändamålet. Jag kan då också hålla reda på vilka som skänker stöd. Hittills har jag och fyra av er lagt pengar i potten och saldot är idag 16 700 kr. Målet ligger någonstans mellan 150 000 och 200 000.

Så här har jag resonerat.

Av 1399 prenumeranter så öppnade 868 av er veckobrevet. Det är 62 % vilket är en mycket hög siffra för ett nyhetsbrev. Bara 175 av er klickade på länken till enkäten, och 119 av er lämnade ett svar. Men jag tycker att svaren är ganska tydliga.

  1. Ni som svarade verkar vara underbara människor och vill hjälpa till med finansieringen så gott ni kan. 79 % kan tänka sig att hjälpa till och ytterligare 12,6 % vill men kan inte.
  2. Många av er efterfrågar en möjlighet att skänka en summa utan att återgäldas med något annat än ett tack, ett alternativ som jag inte ens hade tänkt på och som jag därför inte kan sätta en procentsats på.
  3. 46 % av er som svarade vill INTE betala för nyhetsbrevet. Och det tycks vara en ganska stark åsikt.

Samtidigt som ni fyllde i enkäten så kollade jag upp på skatteverket hur crowdfunding och gåvor ska beskattas. Det visade sig att gåvor, som ger något i utbyte som inte bara är symboliskt, ska beskattas. Så om någon ger mig 500 kr och får en korv i utbyte så ska jag betala 60 kr i moms på det. Rena gåvor är däremot skattefria. Därför gillar jag alternativet med en gåva utan motprestation bäst.

Jag drar slutsatsen att jag inte ska ta betalt för nyhetsbrevet för att dra in pengar till kylbilen, men jag ber de kunder som uteslutande läser nyhetsbrevet men inte handlar av mig, det vill säga 12% av de som svarade på enkäten, att överväga donera en slant till kylbilen, för utan den blir det ingen verksamhet och därmed inga nyhetsbrev.

Alla som skänker något belopp på detta sätt kommer naturligtvis att vara välkomna på offentlig inspektion av den nya kylbilen med korvgrillning på gården när den har anlänt (tack för den idén!) och också till Franzéns Charkuteriers 10-årsjubileum i sommar.

Vi får se hur långt vi når med den här typen av insamling. Kanske plockar jag upp någon av de icke skattefria idéerna om ett tag om vi inte kommer tillräckligt långt med det här.

Utökat beställningsformulär

Idag hängde jag in fyra baconsidor i röken, så jag lägger till 40 bitar bacon på beställningsformuläret för utkörningen på lördag den 4 februari. Dessutom har jag bett Julia komma hit i veckan och hjälpa mig att göra fänkålssalsiccia och isterband. Salsiccian kommer också upp på beställningsformuläret nu direkt, men isterbanden kommer att vara klara först till påföljande helg.
 
Du som redan har gjort en beställning kan göra en tilläggsbeställning med bacon och salsiccia om du vill.
 

Korvkursen den 19 februari är nu fullbokad!
Men kursen den 5 februari har fortfarande bara en bokning, så den måste jag tyvärr ställa in nu. Jag kommer att lägga ut fler kurstillfällen, men jag vill veta lite mer om min behandlings framåtskridande innan jag gör det.