Citronkorv och leverpastej

Jajamänsan, nu blir det leverans igen! Rubriken indikerar vad som bland annat finns att beställa för utkörning nu på lördag den 8/10. Undrar ni om något på beställningsformuläret här, så går det bra att fråga med vändande post.

Jag tillbringade ett knappt år i Umbrien i Italien för tjugosex år sedan. Där fanns det enkla porchetta-ställen här och var längs vägarna och man kunde också få det hos min närmsta charkuterist som gärna också fyllde på sitt eget vin i min medhavda PET-flaska för en spottstyver. (Så gott var inte vinet om jag ska vara ärlig, och inte heller ett vidare bra uppvärmningssubstitut under en kall italiensk vinter i ett medeltidshus, men ändå ett fynd för en fattig svensk student.) Och vid invigningen av den nya konsumbutiken i förorten var det naturligt att ha en porchetta-grillare som bjöd på det varma köttet i bröd för att locka kunder. Tänk om det kunde vara så här. Det tänker jag varje gång jag åker till slakteriet för att lämna grisar eller hämta kött när jag ser skylten längs E4:an som ska locka mig till ICA Maxi med erbjudande om ”korv med bröd 5 kr!”

De senaste två grisarna jag tog till slakt var mindre än några jag tidigare låtit slakta. Jag hade lånat ut dem över sommaren och nu när de kom tillbaka kunde jag inte släppa in dem i hagarna igen, för då hade det bara blivit en massa bråk om rangordning och förmodligen inte så kul alls. Hur som helst så var det inte något tillräckligt stort för att vara värt att lufttorka, så det blir korvkött av mest alltihop. Men jag passade på att öva på att bena ur en hel sida, så som man skulle vilja ha den om man ska göra porchetta, och jag erbjöd resultatet på Instagram. När jag lät dela den så blev halvorna genast sålda. Drygt 5 kg godis är tydligen för mycket för de flesta. Om någon mer vill ha så kan jag fixa det, för jag har ett par ourbenade sidor till. 250 kr/kg. Vet du inte vad porchetta är så ska tu titta på den här lilla filmen.

Jag har fyra ekar på gården och i år är det ollonår. Grisar gillar ollon mer än allt annat, som sagt. Nu cirklar de nervöst omkring i hagen närmast ekarna och väntar på att ännu en vindby ska släppa ner deras manna. En del kultingar kan inte motstå lockelsen att ta sig under eltråden och ut till läckerheten som ligger på uppfarten till huset. Får jag syn på dem så hämtar jag Sonja, hunden, och släpper henne lös. Sedan får volontärerna plocka ollon och slänga till grisarna i alla hagarna.

Sonja har blivit mycket duktig på att jaga in grisar i hagen. Jag kan inte ha henne lös annars för hennes jaktinstinkt är så stark att finge hon syn på ett rådjur eller en hare så skulle hon skjuta iväg som ett skott, utan en tanke på bilar och annat farligt. Igår släppte jag ut henne för att jaga in grisarna igen och tänkte inte på att hönsen gick omkring där i sin flock. Men hon var helt fokuserad på de små kultingarna och kom genast tillbaka till mig när hon jagat in dem. Då blev jag stolt, och hon också! Hon tycks ha förstått att hönsen är förbjudet område. Jag blev arg på henne ett par gånger i början när hon gjorde utfall mot hönorna, och hon verkar ha fattat vad det betyder. Nu kan hon stå och titta på dem länge, men hon rusar inte.

Öppetider i gårdsbutiken

Nu faller skymningen tidigt. Det är beckmörkt här redan vid klockan sju. Låt oss säga att från och med nu är gårdsbutiken öppen fram till skymningen. Jag släcker helt enkelt i gårdsbutiken när jag stänger hönshuset. Vill ni handla senare så får ni slå en signal.