Umamiparty: äpplekorv, svampkorv och Höstflott

När hösten är som gråast och alla konturer suddiga behövs det tydliga smaker, åtminstone i munnen. I morgon tillverkar jag en ny korv – äpplekorv – och en annan som jag inte har gjort på ett tag – svampkorv. Båda blir som de låter. Dessutom finns det små burkar av mitt guldmedaljbelönade Höstflottbeställningsformuläret för leveransen till er kring Uppsala, Upplands Väsby och Stockholm nu på lördag den 17 november. Höstflott är smält och filtrerat späck med lök, äpple och svamp i – en riktig umamibomb – som man brer på gott bröd som tilltugg till vin, vodka, öl eller te, beroende på vilken kultur man vill appropriera för dagen. Glöm inte att salta på flottet!

Det går att beställa frysta julskinkor redan nu. Notera att de inte är rimmade, det får ni göra själva. Men i något av de kommande nyhetsbreven ska jag ge er några tips om hur det kan gå till. Beställningsformuläret finns här.

Jag vill gärna slå ett slag för tre styckdetaljer som ni inte köper tillräckligt av och som finns frysta på beställningsformuläret. Prova att bräsera bogstek hel i gryta i ugn, eller skuren i bitar till vilken gryträtt som helst. Utbankade skivor blir också väldigt bra som schnitzel. Fläskläggen och fläskduvan (vadmuskeln från bakbenet), fungerar väldigt bra till traditionella lägg-rätter eller i carnitas, pulled pork och till och med i stället för grisfötter i Fergus Hendersons Trotter Gear (https://www.jeredstanding.com/home/2017/1/30/trotter-gear-unctuous-potential). Jag inser att jag borde ge er detaljerade recept och tips på vad ni kan göra med dessa styckdetaljer (och alla andra av mina produkter), och min plan är att skriva sådana och lägga upp på hemsidan. Så snart jag får tid över.

Organisationen Eldrimner kallar sig “Nationellt resurscentrum för mathantverk” och ger bland annat kurser i ystning, charkuteri, bakning och konservering av grönsaker och frukt med traditionella metoder. Jag gick många kurser i charkuteri för Jürgen Körber hos Eldrimner i Östersund för många år sedan, och det är en av anledningarna till att jag håller på med det jag gör idag. Eldrimner certifierar också den som följer vissa regler för Eldrimner Certifierat Mathantverk. För några veckor sedan lämnade jag in en lista på 52 produkter som jag önskade få certifierade och det har nu gått igenom. Därför kommer ni se deras logga lite här och var framöver. Jag rekommenderar en gratisprenumeration deras papperstidning Mathantverk till den som vill veta mer.

Glöm inte att sprida ryktet om att jag behöver en styckare – till att börja med 2 x 2 dagar per månad, men kanske mer framöver.

Vi ses snart!