Fett och annat på tapeten

Hej, det var länge sedan. Jag hoppas att ni inte har glömt bort mig!

Det är november, det är mörkt, nu behövs det fett för att värma oss och smörja glädjen. Såg ni förresten den studie som BBC refererade, enligt vilken grisfett är ett av de allra mest näringsrika livsmedlen?

I måndags var Jenny Damberg och Tomas Tengby här för att prata om just fett. Jenny har skrivit en bok om fett – Fett, en historia om smak, skräck och starka begär – som är mycket intressant och Tomas ville ha ett snack om fett med henne och mig för ett avsnitt av Meny i P1 som ska sändas någon gång innan jul. Jag lät dem smaka några av mina produkter, det traditionella istersmöret med hackad rödlök, svartpeppar och kryddpeppar, mitt Höstflott, smaksatt med lök, äpple och svamp, ett par varianter av mitt saltlagrade kallrökta späck som är lite som italienskt lardo fast lätt rökt, och min lufttorkade sida (pancetta). Tomas hade haft en dålig erfarenhet av grisister nyligen, och verkade lättad och entusiastisk över att mitt fett spelade i en annan division. Det är skillnad på fett och fett kunde vi slå fast. Det ska bli spännande att höra programmet.

Kvarnat späck som ska smältas till flott.

I onsdags kom min farbror Andreas på besök för att spela in en film som jag kan använda i min marknadsföring, som en försenad 50-årspresent. Det var väldigt trevligt. Jag förvånades över hur lik sin far, min farfar, han har blivit, och han hajade till när han såg sin storebror i mig. Tiden är konstig, ja obegriplig. Han spelade in när jag gjorde isterband och jag är spänd på resultatet. Av filmandet, isterbanden vet jag hur de smakar.

Andreas “Fellini” Franzén

Hemsidan har varit darrig ett tag, om ni har varit där inne kanske ni har märkt det. För att underlätta beställningar framöver så har jag installerat ett lager- och bokningssystem som tillägg till WordPress. Jag gillade det så pass att jag bestämde mig för att köpa en utvidgad variant. Men vid licensieringsförfarandet visade det sig att den server hos webhotellet One.com som jag har min domän hos var svartlistad i två säkerhetssystem som utvecklaren skyddar sin server med. Jag vill verkligen varna för att lägga din domän i händerna på One.com. Det är inte bara så att säkerheten är mycket bristfällig, de tar heller inte påpekanden om komprometterade servrar på allvar, och supporten är komplett inkompetent i de allra flesta fall. Hur som helst är nu hemsidan flyttad till en server i USA som tycks oerhört mycket bättre på både säkerhet och support.

Jag har ännu så länge bara lagt upp ett första försök till inventarium, över julskinkor till salu. Det finns några där nu och det kommer upp några till i slutet på nästa vecka, och två veckor efter det kommer de sista upp. De finns under menyn Julskinkor på hemsidan, och lösenordet är [skickat till de som prenumererar på nyhetsbrevet]. Läs texten först och ställ sedan eventuella frågor till mig.

Jag tänker köra en utlämning på REKO Uppsala på torsdag i nästa vecka. Vet du inte vad REKO är så är det bäst att du kollar upp REKO Uppsala på Facebook. Finns du inte på Facebook så behöver du inte bry dig om detta exploderande fenomen.

Lördag den 30 november börjar Bondens julmarknader på Katarina Bangata på Södermalm i Stockholm. Jag kommer att stå där klockan 10-15 den och de följande lördagarna fram till och med den 21 december.

Den här hösten har varit mycket händelserik, men också full av hårt arbete. Nu blir det en slutspurt fram till nyår. Det har varit ett stort framsteg att ha en styckare anställd på halvtid. Jag skulle vilja fortsätta så, men tyvärr har C förberett mig på att han inte vill fortsätta efter nyår eftersom han vill ha en heltidstjänst och högre lön. Det kan jag inte erbjuda under lågsäsongen som inträder då, men mitt mål är att så småningom expandera tjänsten till en heltid, det kanske skulle kunna vara möjligt från maj eller åtminstone från augusti. Så sprid ordet bland alla era erfarna styckarvänner som kan skära ned och finstycka två grisar på två dagar utan slarv. Snart kommer en annons upp på arbetsförmedlingen. Risken att stå utan styckare oroar mig mycket.

Planen är att återuppta utkörningarna till privatpersoner i Uppsala och Stockholm efter nyår och kombinera dem med REKO-utlämningar i Uppsala och Enköping, eventuellt utvidgat med några fler, kanske REKO Liljeholmen, Norrort, eller Sigtuna. Vi får se.

Nu ska jag gå ut i charken och göra citron/kummin/mejram-korv och Nürnberger Rostbratwürstchen. Jag packar den i morgon och lägger ut i butiken. Oj oj oj, hur ska jag hinna allt innan helgen tar slut och jag måste börja jobba igen. Det är inte många kunder som kommer till butiken den här tiden på året. Det är lite synd. Just nu är butiken full med smarr, till exempel. 

Vi ses!