Vårkorvar friska, leka och viska

Till helgen och nästa vecka ska det bli varmt, och på söndag blir det äntligen sommartid. Då är det ganska lämpligt att umgås lite försiktigt med varandra, på bakgården eller i trädgården, på hostsäkert avstånd. Den som är blyg kan stå och muttra vid grillen med de andra blyga och byta tips om hur man bäst grillar en flankstek, en fläskflap eller en hemlighet. Det finns mycket att grilla på veckans beställningsformulär, och om du inte hämtar din beställning i gårdsbutiken så kör jag den gärna till Uppsala, Upplands Väsby eller någon av de sju utlämningsplatserna i Stockholmsområdet nu på lördag den 27 mars.

Idag arbetade jag i charken och tillverkade citron/kummin/mejram-korv som jag tycker så mycket om. Jag tände också glöden för en sista rökning av isterbanden som ska packas i morgon eller på fredag. Julia har under veckan styckat två inte så stora grisar som det finns alla detaljer av på beställningsformuläret. Åtminstone nu innan ni hittat dit. Hon har också hunnit med att smälta flott som hon burkade idag. Dessutom finns det Frankfurterkiełbasa białaapelsinkorv och Toulouse-korv kvar. Och bacon. Kolla själva, och dröj inte med beställningen, så är ni snälla.

Det har varit ganska mycket för mig att hantera på sistone. I måndags gjorde Livsmedelsverket en kontroll av min verksamhet över videolänk. Jag har svårt för den typen av kontroller eftersom jag har svårt för auktoriteter och svårt för att utvärderas överhuvudtaget. Inte minst om auktoriteten har begränsad kunskap om vad som kontrolleras och varför det ska kontrolleras. Som exempel så ifrågasatte statsinspektören formuleringen “Rå korv att steka eller grilla på medelvärme.” på en av mina etiketter. Hen ansåg nog att det borde framgå att korven ska tillagas tills den uppnått en kärntemperatur på 72 grader. Livsmedelsverket anser alltså inte att ni kunder är tillräckligt kunniga att steka en korv! Och att det föreligger en risk för allmänheten om jag säljer denna korv utan den instruktionen! Jag bet ihop och bad hen att kolla upp med sina kollegor om det var nödvändigt. Vi får se var det slutar. I övrigt var det en beräkning av kötthalt som det blev nedslag på, den ska förmodligen vara högre för Leberkäsen (som måste ha beteckningen “korv” på etiketten, annars förstår ni inte vad det är i förpackningen) än vad som framgår av etiketten, men det kan jag beräkna först när jag har tagit reda på hur mycket den förlorar i vikt i ugnen. Det tråkigaste konsekvensen av kontrollen är att jag måste ändra rutinerna för avfallshanteringen på ett sätt som i värsta fall blir väldigt kostsamt. Jag orkar inte ens förklara den komplicerade EU-lagstiftningen som är anledning till detta. Men jag undersöker olika lösningar på den frågan nu.

Tyvärr är det så att min sjukdom har fått allvarliga konsekvenser för mitt företags redan klena ekonomi, eftersom jag inte har kunnat arbeta som förr. Jag måste nu snabbt bli friskare så att jag orkar jobba mer, men jag måste också göra vissa förändringar så att mina marginaler blir tillräckliga för att betala de skulder som jag har dragit på mig. Jag har en del idéer om hur detta ska gå till, och jag kommer att återkomma angående detta när saker och ting blir mer konkreta. Det är viktigt för mig att vara fullkomligt öppen med vad som sker inom verksamheten, så att ni förstår vad som händer, så jag kommer inte att dölja någonting för er. Men nu gäller det först och främst att kämpa på och hålla tummarna för att planerna ska gå i lås.

I nästa vecka, som slutar med påsk, så kommer med största sannolikhet min leveransrunda företas redan på skärtorsdagen, eftersom jag gissar att många av er ger er av från städerna redan på torsdag kväll eller fredag.

Ta det lugnt så ses vi snart!