Solceller och småsalami

Den här veckan är det fokus på korv och andra charkuterierbeställningsformuläret till leveransrundan på lördag den 10 april. Eller köttberedningar som livsmedelsverket kallar det och på så sätt visar hur ointresserade de är av matkultur.

Vacker liten salamiNu är min salsiccia secca klar! Orden betyder bara torr korv på italienska, men det låter kanske lite tråkigt på svenska. Det handlar om en liten salami, en lufttorkad korv i ungefär samma storlek som mina salsiccia brukar vara och den är smaksatt med malda och hela fänkålsfrön och svartpepparkorn. Den har hängt och torkat och mognat i en och en halv månad ungefär, och den har täckts av ett lager vitt ädelmögel på ytan, ungefär som en brieost. Jag gillar den och ska försöka göra den oftare framöver.

Idag gör Julia den färska salsiccian med vitt vin och rostade fänkålsfrön och svartpeppar som ni är vana vid, och den i mitt sortiment lite ovanligare berbere-korven som är kryddad med kryddblandningen berbere som är vanlig på Afrikas horn. Den här gången gör vi berbere-korven mer grovmalen och stoppar den i smala fårfjälster.

Vi gör också Münchener Leberkäse, den bayerska specialiteten som trots namnet inte innehåller vare sig lever eller ost. Det är en korvsmet som man bakar av i form i ugnen, och till konsistensen liknar den en falukorv, fast kryddningen är mer raffinerad och intressant. Man kan äta den kall som smörgåspålägg eller i en sallad, eller värma den i panna och servera med ägg, stekt potatis, surkål eller potatissallad, till exempel. Förmodligen är jag den enda i landet som tillverkar den, och mina tyska kunder brukar vara nöjda med resultatet.

Det finns dessutom fryst salsiccia med chili, Nürnberger Rostbratwürstchen, leverpastej, Landjäger, kallrökt skinka, lufttorkad karré och lufttorkat ytterlår. Kolla själva på beställningsformuläret!

Lastning av solpaneler upp på byggnadsställningIgår satte de upp byggnadsställningar för montaget av solcellerna, och sedan kom själva panelerna. Nu har de börjat med montaget och om en vecka ska panelerna vara uppe. Jag är exalterad! Tyvärr kommer jag att få vänta några veckor på elinstallationen efter det. Jag får ha tålamod, som vanligt. Men eftersom jag är en kille med tur så innebär det här också att vi kommer att få en extra solig sommar i år, det kan ni tacka mej för.

Vi ses!