Stark i köttet

Den här veckan testar vi kött från ett par andra leverantörer än vanligt. Från Anders Ottoson på Holmsta gård kommer en riktigt stor gris som Julia har styckat färdigt idag. I morgon ska jag hämta två ganska stora grisar som har växt upp hos Olof Linder på Åsbergby gård. Läs mer om dessa producenter lite längre ned i brevet.

Jag vill att ni hjälper mig att utvärdera köttet från Anders och Olle. Därför får ni 5% rabatt på alla styckdetaljer denna vecka OM ni skickar mig ett litet utlåtande om vad ni gjorde med köttet och vad ni tyckte om det. Skriv koden UTVÄRDERING i kommentarsfältet om ni går med på det, så drar vi av 5% på alla styckdetaljerna. Sprid gärna detta erbjudande till era vänner eftersom det finns extra mycket kött denna vecka.

På veckans beställningsformulär, för upphämtning på gården till helgen eller för utkörning till Uppsala, Upplands Väsby, Stockholm och Bromma på lördag den 24 april, finns förutom massor av styckdetaljer också berbere-korvsalsiccia med rostade fänkålsfrön och vitt vinNürnberger Rostbratwürstchen och salsiccia med chili och vitlök, samt den lilla lufttorkade minisalamin som går under namnet salsiccia secca. Det finns också lite ekologisk grapefrukt som jag köpt in direkt från den spanske odlaren genom Crowdfarming.com.

De två grisuppfödare som grisarna kommer från denna vecka är båda KRAV-certifierade. Anders Ottoson känner jag sedan 11 år tillbaka och han bor inte långt härifrån. Jag brukade köpa gröpe av honom till mina egna grisar och han har hjälpt mig genom åren på många sätt. Han kan komma att sälja en och annan större gris till mig någon gång då och då i framtiden.

Anders levererar smågrisar till Olle Linder som har en gård sydost om Uppsala, inte långt från Knivsta. Olle ställde om till ekologiskt jordbruk redan 1989 och har förutom grisar även kor och spannmålsodling på 230 hektar åkermark i ett kretsloppsinspirerat lantbruk. Några av er kanske minns honom från Henrik Schyfferts serie Köttets lustar om grisar och köttindustrin, där Olle fick representera det goda sättet att föda upp grisar utomhus på stora arealer.

Min erfarenhet är att det är flera faktorer som påverkar kvaliteten hos grisköttet. Rasen påverkar i någon mån fettansättningen, tror jag, men minst lika viktig för köttkvaliteten är hur grisen lever, hur mycket den kan röra på sig och motionera, vad den får att äta, hur gammal den får bli och inte minst hur pass stressfritt liv den får. Grisarna som Anders och Olle föder upp är inte linderödssvin utan en treraskorsning där suggan är en blandning av Svensk Lantras och Yorkshire och galten Hampshire. Det ska bli intressant att se om och hur deras kött skiljer sig från det fina fläsket från Inga och Sören. Om köttet från Olle håller tillräckligt hög kvalitet så kommer jag att använda det också regelbundet i min produktion. I så fall kommer ett reportage från hans gård i ett framtida nyhetsbrev.

Förpackningar med kött från Anders grisar kommer att ha en grön etikettsprick på sig. Förpackningar med kött från Olle kommer att ha en röd etikettsprick på sig. På så sätt vet ni vilken producent ni utvärderar.

För övrigt kan jag meddela att Upplands största bestånd av backsippor blommar för fullt på Vånsjöåsen, liksom violerna och blåsipporna i min trädgård, där även rabarberns knoppar sticker upp. Väntan på elektrikerna som ska koppla upp solcellerna fortgår.

Vi ses!