Fläsk, torkade korvar, rebusar och konserter

Nu på lördag den 6 augusti kör jag en leveransrunda till Uppsala, Upplands Väsby och Stockholm med vad vi har att erbjuda den här veckan. På beställningsformuläret står alla utlämningsställen och tiderna som jag står där. Eftersom jag alltid brukar komma för tidigt till Brommaplan så tidigarelägger jag det stoppet en kvart från och med nu, och lämnar alltså ut där mellan 16:30 och 16:40. Jag har också kortat stoppet i Mälarhöjden med fem minuter till 16:00-16:10.

Just nu står Julia och Rikard och styckar två grisar från Mats Lundqvist, som kommer att ge stora fina styckdetaljer från hela grisen. Jag kommer strax att gå ut i charken och förpacka och etikettera gårdens salami och lufttorkade isterband – den svenska salamin. I övrigt finns det många sorters korv och skivat lufttorkat att välja bland. Kika in på beställningsformuläret så får du se.

Helgens kaféverksamhet och trädgårdsjippot i söndags var lyckat. Det är ganska arbetsintensivt med kaféet, men den här gången fick vi hjälp av Albin. Det kanske inte kortsiktigt är så lönsamt heller, men det finns ett stort värde i att gästerna får prova hur korvarna smakar när de är väl tillagade och med goda tillbehör.  En del nya besökare verkar bli förvånade över hur god korven är, och många köper med sig något hem från gårdsbutiken. Jag tror att ganska många av de nya gästerna är boende från omgivningarna som faktiskt inte kände till min verksamhet innan. Och så är det väldigt trevligt att småprata med gästerna, både gamla bekanta från leveransrundorna och de nya, att svara på frågor och berätta om verksamheten och gården.

Att se att gästerna tycker om maten och att de trivs när de hänger här på gården gör mig naturligtvis glad. Det blev bra samtal under visningarna av fruktlunden. De nyplanterade pepparträden Zanthoxylum piperitum respektive simulans, vars blad luktar så intressant av citrus, kryddor och lite sopor, drog kanske mest uppmärksamhet. G, som brukar handla av mig, tog reda på att den knäppa Narrbusken, Decaisnea fargesii, kallas Blue sausage fruit på engelska och det var ju lämpligt, även om jag inte planerar att lägga in blå korvar i produktionen. Blå är ju en ovanlig färg på ätbara saker och skickar inte direkt signaler om smaskens till hjärnan.

På söndag är det Rebusrundan i Fjärdhundraland. Då kan ni åka runt till 51 olika ställen och lösa rebusar. För varje fem korrekta lösningar till rebusarna så får du en chans i utlottning av fina priser från alla oss som deltar. Min rebus ligger på bordet i butiken.

Nu när det blivit augusti så har Svartbäckens trädgård öppet igen på söndagarna och de gjorde reklam för svart hallon på Instagram igår, så det måste jag nog åka och köpa en planta av på söndag. Jag är så lättlurad.

Nu på lördag har Forsby kvarn sin första av augustis fyra konserter i den vackra kvarnhallen. Då kommer Bobo Stensson trio dit, och det tänker jag också göra direkt efter utlämningsrundan. Det finns gott om biljetter kvar så ni kan komma ni också.

Mina tolv lärjungar fortsätter att växa och stå i och verkar trivas i hönsgården. Men nu i morse när jag var ute tidigt så såg jag att de tydligen sovit utomhus, för den automatiska dörren var stängd men kycklingarna ute. Jag vet inte om jag ska oroa mig för det, men jag ska göra bättre sittpinnar åt dem inomhus. Igår fick de ett utomhusgym av grannen så vi satt ute i hönsgården en stund tillsammans och såg kycklingarnas första test av klätterställningen. De är mycket underhållande och jag gillar att de har så bred genetisk variation i sig. De har alla möjliga färger, vissa har fjädrar på fötterna, vissa är ulliga och andra har vanliga fjädrar. Just nu tycker jag att färgen och teckningen på många av dem gör dem lika falkar eller någon annan mindre rovfågel.

Vi ses!