En ledig plats på söndagens korvkurs

En plats på korvkursen på söndag har blivit ledig sedan en kursdeltagare har drabbats av covid. Vill du gå en heldagskurs i korvmakeri på söndag så finns det alltså en ledig plats. För att öka mina chanser att hitta någon som vill komma med så kort varsel så tar jag bort anmälningsavgiften på 500 kr och erbjuder platsen för 3000 kr. Då ingår teori och praktik i charkuteriet, frukostfika, lunch, eftermiddagsfika och flera kilo korv att ta med hem. Rent praktiskt så gör vi färskkorv, men jag kan också förklara principerna för emulsionskorv och lufttorkade korvar. Jag brukar anpassa kursen efter de max sex deltagarnas intressen.

Det blir ingen leveransrunda på lördag, för jag måste förbereda korvkursen. Jag fortsätter dock DEN MAKALÖSA REAN på frysta styckdetaljer, för den som vill hämta sin beställning här på gården. Det går bra att kombinera med korvkursen på söndag, men gårdsbutiken är förstås öppen som vanligt hela helgen (8-20). Och alla andra dagar också. I butiken är det 20% rabatt på de frysta styckdetaljer som ligger i frysboxen.  Lägger man en beställning via bokningsformuläret för upphämtning på gården så är utbudet större och rabatten varierar mellan 20% och 30% beroende på styckdetalj. Observera att rean inte gäller fryst korv eller andra charkuterier utan bara frysta styckdetaljer.

Igår gjorde jag och Julia merguez med lagom chilisting, och prinskorv, som nu ligger i butiken. Vi gjorde också mer isterband, men de blir klara i röken först om en vecka. I frysboxen ligger KovbasaThüringer RostbratwurstToulouse-korvfänkålssalsicciacitron/kummin/mejram-korvfalukorvFrankfurter, Höstflott, kassler och kallrökt bacon.

Rikard har avslutat sin anställning och börjat jobba för länsstyrelsen i stället. Därför söker jag nu en person som kan hjälpa till med styckning och charkproduktion på timmar. Det är naturligtvis bra om man har styckningsvana men det kan också gå med någon som är väldigt entusiastisk och inställd på att lära sig jobbet. Folk är väldigt olika begåvade för att lära sig styckning har jag märkt, men det brukar visa sig efter ett par månader om det går framåt. För den övriga produktionen så krävs det framför allt noggrannhet, resten lär man sig efterhand. Omfattningen varierar efter behov, men i snitt har Rikard arbetat 15 timmar i veckan i år, varannan vecka med styckning och varannan vecka med produktion. Tanken är dock att vi, när vi har lyckats öka efterfrågan, ska vi gå från fyra grisar i månaden till sex grisar i månaden och då kommer behovet av hjälp öka. Arbetet i charkuteriet sker alltid i sällskap med antingen mig eller Julia som också delvis står för upplärningen. Hon är vansinnigt trevlig, duktig, noggrann och pedagogisk. Är du intresserad eller vet någon som skulle kunna vara det så skriv en rad till mig.

Jag är fortfarande sorgsen efter förlusten av halva hönsflocken. Nu vågar jag bara släppa ut hönsen utanför hönsgården när jag är i närheten, men de är i varje fall fint färgkoordinerade med hösten som är väldigt bjärt när solen skiner som nu. Potatisen är upptagen och ligger på inlagring i mörkret i gästrummet, hälften av morotsskörden håller på att syras med korianderfrön. Den andra hälften är kvar i leran som blir allt lerigare.

Vi ses!