Leveranser, festivaler och julmarknader

Nästa leveransrunda blir nu på lördag den 5 november. Tills dess har Julia och jag tillverkat en massa falukorvFrankfurter och Münchner Leberkäse, alla utan nitrit förstås.

Falukorv vet ni vad det är och Frankfurter vet ni är kungen av En Kokt Med Bröd, men för de av er som inte känner till vad Münchner Leberkäse är så kan jag berätta att den inte innehåller vare sig lever eller ost utan att ‘leber‘ i det här fallet snarare har att göra med ‘laib‘ det vill säga ‘limpa‘, från limpformen som den får av att bakas i en form i ugnen som ett formbröd, och käse måste vara samma ‘ost’ som i engelskans ‘headcheese‘ och franskans ‘fromage de tête‘ som båda betyder sylta, alltså något köttigt, rörigt. Leberkäse är alltså namnet i Bayern på det som i Nordtyskland kallas Fleischkäse med den skillnaden att Leberkäse inte får innehålla lever medan Fleischkäse får innehålla upp till 5% lever. Rörigt, eller hur? Köttrörigt.

Hur som helst så är alla veckans tre korvar så kallade emulsionskorvar, det vill säga korvar där korvsmeten bildar en emulsion av finmalt kött, fett och vatten som stabiliseras av en värmebehandling. Korvarna är alltså egentligen redan tillagade och kan ätas både varma och kalla. I Tyskland äts Leberkäse ofta som en varm skiva i en fralla, med senap och inlagd gurka, eller som en stekt skiva med ägg och potatissallad, men jag skivar den ibland tunt och har som smörgåspålägg eller använder den på alla sätt man kan använda en falukorv. Både min falukorv och min Frankfurter är kallrökta över natten innan värmebehandlingen.

Vill man inte ha en emulsionskorv så finns det massor av andra korvar på beställningsformuläret. Kolla själv! I övrigt finns det färskt kött i alla de former och fortfarande mycket att välja på till REA-priser bland de frysta detaljerna. Och glöm inte bort att boka en julskinka. Jag vill understryka att julskinkorna är råa och därför bör tillagas innan förtäring.

Fredagen den 11 november och lördagen den 12 november kommer jag att delta på naturvin & ciderfestivalen AVSKALAT på Münchenbryggeriet under Äkta varas flagg. (Nya medlemmar i Äkta vara får 100 kr i rabatt på biljettpriset till festivalen.) Jag kommer att ha ett mindre urval av korv och lufttorkat med mig till försäljning, och min avsikt är framför allt att nå nya kunder till mina leveransrundor. Jag gissar att de som är intresserade av naturviner och cider utan tillsatser också skulle vara intresserade av mina produkter om de visste att de finns.

Leveransrundorna kommer att bli lite oregelbundna de här två sista månaderna på året. Sista helgen i november så är den första av fyra julmarknader på Bondens marknad på Katarina bangata på Södermalm i Stockholm. Jag planerar att stå på den första, andra och fjärde av dem, det vill säga den 26/11, den 3/12 och den 17/12. Det innebär att det förmodligen blir leveransrundor den 19/11, den 10/12 och någon dag i julveckan. Men många av er kan förstås komma och handla av mig på Bondens julmarknad.

Vi ses!