Månadens sista leveransrunda

Det blir en leveransrunda till Uppsala, Upplands Väsby och Stockholm nu på lördag den 19 november. På beställnings-formuläret ligger styckdetaljerna från grisarna Julia styckade i förra veckan och många olika sorters korv, bland annat citron/kummin/mejram-korvfänkålssalsicciaThüringer Rostbratwurstfläskmerguezfläskkorvisterbandukrainsk kovbasaFrankfurterLeberkäsefalukorvprinskorv och Toulouse-korv. Det finns också flera sorters lufttorkat och så alla julskinkorna förstås.

Jag får många frågor om när leverpastejen kommer igen. Att jag inte gör mer av den beror bara på att jag inte får tillbaka levrarna så ofta från grisarna, så jag lider av en konstant leverbrist. Men Julia lät slakta några av sina ungtjurar idag, så vi funderar på att prova med att dryga ut pastejen med ungnötlever som ett test och dessutom prova att göra gårdens pâté på den. Jag återkommer om det i nästa veckobrev.

Även om inte försäljningen var särskilt omfattande, och trots att det var ganska slitsamt, så var det väldigt kul att stå på naturvinsfestivalen Avskalat i helgen. Det var roligt att snacka med de besökare som kom fram och provsmakade det lufttorkade, för de var nyfikna och hade öppna sinnen. Jag kom på efter ett tag att det finns en del paralleller mellan naturvinsfilosofin och mitt sätt att arbeta, inte minst när det gäller det lufttorkade; jag går inte in och detaljstyr utan förlitar mig på att naturliga processer ska göra det mesta av jobbet åt mig, och det är inte viktigt för mig att resultatet blir likadant varje gång, till exempel.
Det var också givande att träffa andra små livsmedelsproducenter och känna ett slags gemenskap i att vi slåss med likartade problem, och har liknande drivkrafter. Jag stod till exempel mellan VAK, som gör tillsatsfri färdigmat av sous vide:ade långkok, och Törst, som gör läskedrycker utan tillsatser. Jag provade så många av deras produkter som jag kunde och fick, och tyckte att allt var mycket gott, och att de var tillräckligt trevliga för att länkas till här. Dessutom var Maria Printz där och lagade en underbar galette på sörmländska råvaror till mig. Hon är en viktig matperson, bland annat grundare av Printz Bageri och Korv & Bröd-festivalen, som har betytt enormt mycket för lokal mat och mathantverk av alla slag, och som ständigt startar nya matprojekt i en takt så att man blir alldeles matt.

Vi ses!