I uppförsbacke växlar man ner

Kylbilen är lagad, Hallelujah! Så jag kör en leveransrunda till Uppsala, Upplands Väsby och Stockholm nu på lördag den 8 januari. Jag vet inte om det kommer att finnas någon efterfrågan, men det finns inget annat sätt att få reda på det än att lägga upp ett beställningsformulär, så det har jag gjort nu.
Den här gången finns det, förutom det lufttorkade, bara frysta varor på beställningsformuläret, men vilka frysta varor! Där ligger 183 paket korv av 14 olika sorter och alla sorters styckdetaljer som du eller grisen kan föreställa er. Och alla styckdetaljer är fortfarande kraftigt rabatterade med 20-30%. Självfallet är gårdsbutiken öppen som vanligt, men eftersom inte allt är utlagt i den lilla frysboxen så kan det vara värt att boka först på beställningsformuläret så att jag kan lägga ut grejerna i boxen.
Glättiga kursdeltagare
Nu måste jag påminna er om de tre korvkurser som jag har lagt ut datum för: den 22 januari, den 5 februari och den 19 februari. Även om jag kan känna mig lite stressad under förberedelserna inför kursen, så brukar jag alltid tycka att det är himla kul så fort kursdeltagarna dyker upp. Och jag kan ärligt säga att jag inte kan påminna mig en enda kursdeltagare under alla dessa år som inte har tyckt att det har varit väldigt väldigt roligt och väl värt pengarna. Och korven som ni gör får ni ta med hem, förstås. Kurserna ligger också på beställningsformuläret.

Jag vill göra extra mycket reklam för mina korvkurser just nu, för jag kommer att vara tvungen att förändra verksamheten i företaget en aning de följande månaderna. Jag kommer att vara deltidssjukskriven en tid framöver. Under cytostatikabehandlingen som sker varannan vecka, så blir jag ganska utslagen under den första veckan, men blir sedan starkare och starkare fram till nästa kur. Jag har lagt kurserna så att de ligger i slutet på den andra veckan, på söndagar, för då vet jag att jag kan klara av att hålla i dem utan problem.

Jag kommer att vara tvungen att minska företagets utgifter drastiskt under det här halvåret för att klara mig på min usla sjukpenning som grundas på 2021 då jag var sjukskriven mycket och hade väldigt dålig lönsamhet i företaget. Företagets största utgifter är råvara, personal och lån på fastigheten. Lånen kan jag inte göra någonting åt, men jag kan dra ned på inköpen av grisar och personalkostnader. På sätt och vis är nu överskottet i frysrummet plötsligt en stor tillgång, för där finns bra produkter att fortsätta sälja. Men januari-mars brukar vara en svår och oförutsägbar försäljningsperiod. Även om korvkurserna är intensivt arbete för mig, så är omkostnaderna för material, råvaror och personal betydligt lägre än för en dag i produktionen.

Jag skulle därför vilja be er som har gått kurs hos mig att hjälpa mig genom att tala om för era vänner på jobbet och i släkten att jag nu har dessa tre tillfällen och att uppmana dem att skaffa sig lite väsentlig kunskap och få god mat på köpet. Åh, nu minns jag den gudomliga spaghettifest som lunchen blev på den senaste kursen.

Och ni som ännu inte har gått en kurs hos mig tittar jag nu strängt på, och påpekar att det kanske är dags nu.

Jag fick många fina svar på mitt senaste nyhetsbrev. Var och en av dem gjorde mig varm och hoppfull. Jag kommer att svara på dem så småningom. Tack för er hjälp.

Förresten, på nyårsafton gjorde jag tonkatsu till U, det är så himla enkelt och gott! Det enda jobbiga är att ta hand om och filtrera frityroljan, men det har ni säkert ett bättre system för än jag. Och det behövs inte mycket kött, en stor urbenad kotlett räcker till två personer. Jag gjorde på två små och det blev över.

  • Skär kotletten i stavar som på bilden och salta dem.
  • Dubbelpanera i mjöl, som du daskar av innan du doppar stavarna i ägg och därefter i panko.
  • Gör en dippsås på lagom mycket ljus soja, risvinsvinäger, sesamolja och lite mirin, och rör ner riven ingefära och riven vitlök.
  • Fritera i omgångar tills gyllene, fiska upp med hålslev och lägg på hushållspapper i en skål.

Jag serverade min tonkatsu denna gång med fint strimlad vitkål som jag saltat och pressat ur och sedan blandat med lite finhackade hasselnötter, risvinsvinäger och lite till som jag inte minns, och med ett gott japanskt ris, dippsåsen ovan och lite köpt tonkatsusås av märket Red bull. Ja, det var ett slarvigt “recept”, men jag hoppas att ni kan bli sugna ändå. Inkomna korrigeringar kan jag förmedla i nästa veckobrev.

Vi ses!