Vinterpåskleverans

I nästa vecka ska Julia stycka två bamsegrisar från Olle utanför Knivsta. Därmed blir det färskt kött till påsk, för jag tänker köra en leveransrunda på långfredagen den 7 april.
 
Då kan ni göra en porco tonnato på till exempel bogsteken, eller steka upp skinkmedaljonger till en lätt lunch, eller pynta med lufttorkat på påskbuffén, eller steka egenvälsignad Biała kiełbasa, eller gammaldags prinskorv, eller ett ovanligt hederligt bacon. Jag har också julsk… förlåt, helgskinkor som inte ligger på beställningsformuläret. Det är de frysta julskinkor som blev över som som jag rear ut för 300 kr/kg. De är saltade med en lätt kryddad lake, och du behöver inte griljera dem efter kokningen om du inte vill. Finns från 2,5 till 4 kg, och beställs i genom att skriva i meddelandefältet på beställningsformuläret hur stor skinka man önskar. Av övriga korvar finns citron/kummin/mejram-korv, merguez, Frankfurter, Toulouse-korv, Pfefferbeisser och Landjäger.
 
Den som lägger den finaste beställningen vinner ett sexpack nyvärpta ägg från min intensivvärpande höna Irene, vars tre tuppar (och jag) behandlar henne väl!
 
Jag har sänkt priset drastiskt på fågelgodiset av svål till 5 kr/frp och på buljongkit till 15 kr/frp. (Anledningen är att Livsmedelsverket vill börja bråka med mig angående den komplicerade lagstiftningen som omgärdar animaliska biprodukter (ABP). All ABP ska kategoriseras i tre kategorier, handelsdokument ska skrivas, och materialet ska bortforslas av godkänt transportföretag. Men det finns ett undantag. Jag ligger under den mängd på 20 kg/vecka som får slängas i de vanliga soporna, men det tror inte Livsmedelsverket på, så jag måste börja väga alla mina sopor och kategorisera ben och hud som ABP Kategori 3 för att bevisa detta, och för att vara på den helt säkra sidan så vill jag sälja så mycket ben o hud som möjligt. För om jag inte gör det så måste jag anlita Svensk Lantbrukstjänst som skulle ta flera tusen kronor i månaden i stoppavgift för att flytta på några kilo sopor. Lagstiftningen är till för att förhindra att sådant som inte är livsmedel kommer ut i livsmedelskedjan, eller för att förhindra sjukdom från sjuka kadaver från att smitta människor eller djur. Och det låter ju bra och lagstiftningen är relevant för slakterier, som kan bli tvungna att kassera djurkroppar från sjuka djur, eller från större charkfabriker som hanterar sådant material från nötkreatur som skulle kunna förmedla galna kosjukan. Men det är INTE relevant för ett pyttecharkuteri som bara tar in kött från ett kontrollerat slakteri där livsmedelsverkets egna veterinärer redan har kontrollerat köttet, och det inte rör sig om något annat än ABP Kategori 3, i mitt fall puts, ben och hud från friska djur, inte kasserade produkter eller material från sjuka djur. Det finns mycket mer att skriva om det här, men jag blir så upprörd när jag skriver om det att jag måste sluta här. Jag tror att ni kan ana hur mycket den här typen av lagar och regler försvårar arbetet för den som vill driva en liten småskalig livsmedelsverksamhet som min.)
 
Se så, få mig nu att sluta tänka på det där!

Den här vintern börjar gå mig på nerverna! Det ligger mycket snö på marken här ute hos mig, och jag som just hade börjat se tulpanbladen komma upp innan den senaste snön. Nu verkar det som att det kommer att dröja åtminstone ett par veckor innan den försvinner igen.


Jag har gjort en ritning på ett tomathus som jag vill bygga av fönster och virke som jag har i ladan, mot boningshuset för att få mer och tidigare tomater. Nu kan jag inte bygga det, för det är för kallt för mina av cytostatika väldigt köldkänsliga händer att stå ute och snickra. Jag får fortsätta att fantisera om fruktträdens blomning och alla nya bärbuskar och fruktträd som jag vill plantera. Men i helgen ska jag åtminstone så fem sorters tomater som jag har beställt från Tomatklubben – Bloody Butcher, Elisaveta, First in field, Costoluto Fiorentino och Pantano –  och beställa fröer till en rabatt med dragväxter för att glädja pollinatörerna. Jag brukar alltid sätta för mycket tomatfrön och har så svårt för att slänga plantor, så i år kommer jag kanske att erbjuda lite plantor längre fram när jag vet att jag har vad jag själv behöver.

Vi ses!