Fransk, tysk och italiensk inspiration

lördag den 12 januari kör jag årets första leveransrunda till Uppsala, Upplands Väsby, Hornstull och Herrängen. För att göra en beställning eller bara kolla utlämningsplatser och tider, klicka här.

När jag har skrivit klart det här nyhetsbrevet så går jag och Michael ut i charken och gör två sorters korv. Toulouse-korv, som är en grovmalen fransk mild korv som bara är smaksatt med salt, vitpeppar och muskotnöt, och Nürnberger Rostbratwürstchen, som har en mer komplex tysk kryddning med bland annat mejram. Den sistnämnda innehåller en gnutta mjölk, om man nu skulle vara känslig för det. Naturligtvis innehåller de inte någon nitrit, liksom alla mina andra produkter.

Vi har även startat röken och röker sidfläsk för att kunna leverera kallrökt torrsaltat bacon/sidfläsk till på lördag och jag har också skivat upp en kallrökt skinka. Det finns kvar av de lufttorkade korvarna – salsiccia secca med chili eller fänkål/svartpeppar. Från frysen har jag fina isterband, äpplekorv, bangers och tjusiga urbenade kotletter, förutom bogstek, fläskduva och fläsklägg.

I nästa vecka ska vi försöka utveckla en mortadella till sortimentet. Och efter nästa slakt ska vi tillverka en riktigt god fläskfond, att använda till exempel till ramen. Då måste vi nog komma med någon beskrivning av hur man kan använda den, inser jag.

Vi städade charken i fyra dagar förra veckan.

När jag var mycket liten så kunde jag sitta och titta väldigt nära på en grästuva eller jordklump och se ett helt landskap i miniatyr. Det var som att jag kunde krympa mig själv och föreställa mig att jag rörde mig i en mindre dimension där nere. Senare fascinerades jag av modelljärnvägar och framför allt av tillbehörskatalogerna med deras sydtyska miljöer och alplandskap. Idag älskar jag mobiltelefonens kameraeffekt ”tilt-shift” som får motivet att se ut som hämtat ur en av dessa kataloger.

Från resan till Tyrolen 2011

Här ute där jag bor är stjärnhimlen enorm när det är klara nätter. Jag blir ofta stående i förundran över djupet i rymden en stjärnklar natt och över hur mycket där finns att titta på. Jag funderar på att skaffa ett teleskop. Jag kan föreställa mig hur lugnande det vore att gå ut på kvällen och ställa sig i trädgården och söka bland stjärnorna, planeterna och månens kratrar.

Vi ses!