Nästa runda, duvan, äggen, bilen och hälsan

Nästa leveransrunda blir på lördag den 11 mars och det går bra att beställa redan nu på beställningsformuläret. I nästa vecka gör vi därför lite färskkorv att välja bland. Det blir citron/kummin/mejram-korv, Toulousekorv och fläskmerguez den här gången.

Inför den senaste korvkursen så körde jag några fläskduvor sous vide i 16 timmar på 72 grader. Sedan plockade jag enkelt köttet från benen och skar i grytbitar till en Nöff bourguignon som jag tycker blev väldigt god. Allt kollagen från senorna i musklerna på underbenet hade lösts upp till gelé som smälte vid uppvärmningen, och gjorde såsen extra smaskig. Köttet på en fläskduva är drygt och jag anser att en fläskduva räcker till minst 6 portioner i en gryta, eller som mat till mig i en dryg vecka, trots det stora benet.

Köttet kan kubas till grytor, eller skivas i tjockare skivor för att steka upp, eller tunnare, eller i strimlor för en wok typ. Eller så kan man fortsätta sjuda sönder det till draget fläsk. Jag tänkte att jag skulle testa att sälja det som ett väldigt mångsidigt halvfabrikat, där den långa tillagningen som jag har gjort gör att du kan få ihop en avancerad eller enkel måltid själv ganska snabbt. När jag kör köttet sous vide så är det osaltat, det får du kompensera vid den fortsatta tillagningen. Jag har lagt upp fyra stycken på beställningsformuläret under Övrigt, så får jag se om det finns något intresse för produkten.

I dessa tider när matpriserna har blivit så höga så vill jag påpeka att jag inte har höjt mina priser överhuvudtaget trots inflationen, vilket egentligen innebär en rejäl prissänkning i jämförelse med andra producenter. Jag tänker fortsätta med det, så länge som mina råvarupriser inte skjuter i höjden alltför mycket. Jag fortsätter också med rean på frysta styckdetaljer ett tag till där priserna är kraftigt rabatterade med 20-30%.

Nu har min ensamma höna börjat lägga ägg för första gången. Än så länge är hon förvirrad och lägger dem lite var som helst, men nu har jag lagt tre stycken av dem i ett rede i hopp om att hon ska fatta galoppen. Det är väl ändå ett riktigt vårtecken vid sidan om de blommande snödropparna.

För några veckor sedan så röntgades jag för att de ville se hur metastasen i levern hade påverkats av cellgiftsbehandlingen. Jodå, den hade krympt, men kirurgerna vill gärna att den krymper mer innan operationen, för den sitter knepigt till. De räknar med en heldagsoperation, men det skulle bli enklare om den vore mindre. Så i överläggning med onkologen så har vi bestämt att jag ska försöka gå igenom fyra kurer cytostatika till. Jag går på den tuffaste kur de kan erbjuda, Folfoxiri + Avastin, och vi får se om jag håller för så mycket som fyra till. Vi får se, jag kan avbryta när jag vill. Det som känns värst med det här just nu är att behandlingen tar plats från allt det som jag vill ägna mig åt den här delen av året, med allt skönt arbete i köksträdgården och fruktlunden som jag har sett fram emot, men som jag kanske inte riktigt orkar med nu i den utsträckning jag önskar. Jag ska ändå försöka lära mig mer om beskärning och att ympa fruktträd den här våren. Jag har anmält mig och U till en dagskurs på Julita i ympning av stenfrukter, men där hamnade vi tyvärr på reservlistan för kursen var fullbokad. Jag räknar ändå med att min hälsa ska vara så gott som återställd till andra delen av sommaren.

Men nu är bilen pimpad och se så fint det blev!

Om någon av er har anmält sig till nyhetsbrevet på sistone men inte fått det i inboxen, så kan det vara så att anmälan har gjorts till den gamla nyhetsbrevstjänsten som jag använde. Testa i så fall att anmäla dig igen under menyn Nyhetsbrev på hemsidan.

Nu ska jag gå ut och uppbyggnadsbeskära ett päronträd!

Vi ses!