Pastej, salsiccia och lite dalavetemjöl

Jag kör en leveransrunda nu på lördag den 29 april. Idag har Julia gjort salsiccian med rostad fänkål och vitt vin, och i morgon tillverkar hon den efterlängtade leverpastejen. Jag har just fått tillbaka dalavete från Resta gård, som fick utsäde av mig förra året mot att jag skulle få tillbaka av skörden, men rensat, så att jag själv kan mala till mjöl på min lilla hemmakvarn. Mjölet kommer att vara alldeles nymalet på hela kornet, vilket ger lite annorlunda bakegenskaper och ett högre näringsvärde. Jag föreslår att det behandlas som vore det rågmjöl, för mina erfarenheter från förra gången är att det inte bildar så starka glutentrådar i sig själv. Med reservation för att jag ännu inte har hunnit provbaka den här omgången, för jag hämtade säden i måndags.

I övrigt finns det fina frysta styckdetaljer och lite annan korv och lufttorkat på beställningsformuläret.

Jag är lite uppgiven efter att ha fått en ospecificerad räkning från Livsmedelsverket på 17 000 kr för den entimmasinspektion en obegåvad inspektör gjorde för ett par månader sedan. Det står att den grundar sig på ett beslut den 18 april, men det har jag inte fått ta del av, vilket naturligtvis är ett brott mot Förvaltningslagen. Även inräknat för- och efterarbete och resa så är summan absurd, och Livsmedelsverket inspektörs beteende börjar likna rena trakasserier. Med största sannolikhet så kommer jag tvingas överklaga beslutet och ta det till Länsrätten. Den här typen av myndighetsutövning är oerhört påfrestande för mig och något som skulle kunna driva mig till att ge upp hela min verksamhet, så plågsamt är det för mig. Jag känner mig förföljd när Livsmedelsverket ifrågasätter mig och min verksamhet, med otillräcklig kunskap om den lagstiftning som de åberopar, och ger sig på mig i ärenden som överhuvudtaget inte kan motiveras med livsmedelssäkerhet, och när jag inte får svar på mina frågor, till exempel om vilka riskbedömningar de har gjort. Kan man göra en anmälan till Justitieombudsmannen som företagare?

När det gäller hälsan så rullar allt på enligt min plan. Nu är jag överförd från onkologen till kirurgen, och i morgon har jag en halvdag på Akademiska för att träffa läkare, sjuksköterska och narkosläkare för att planera inför operationen som jag då förhoppningsvis får ett datum om en månad för. Jag hoppas att jag kan stå på ett par av Bondens marknader på Katarina Bangata innan dess.

Bilden i sidhuvudet visar vilken fin klätterställning jag har gjort av en armeringsmatta, till Lokförare Bergfälts jätteärt, som jag fick utsäde av från en fin kund.

Vi ses!