Bondens marknad i morgon

I morgon den 19 augusti står jag och U på Bondens marknad på Katarina Bangata på Södermalm i Stockholm. Julia har styckat två mellanstora grisar från Olle Linder i veckan och vi tar med oss 3/4 av dessa, resten lägger vi i gårdsbutikens kylar. Vi tar också med oss isterband, både milt rökta och normalrökta, och tre sorters lufttorkat – karré, kotlettrad och ytterlår. I mognadsrummet hittade jag igår det andra ytterlåret från samma jättegris som jag hade med mig förra veckan och som var så underbart gott. Nyrökt bacon åker med liksom några burkar flott, några bitar av en ny salamin som är grövre än den förra, och fryst Toulouse- och citron/kummin/mejram-korv. Ja, jag håller också på att koka ett par skinkor som jag ska skiva upp när de är klara om några timmar.
 
Den 26 augusti står jag inte på Bondens marknad, för då har jag Sonja. I stället kör vi en traditionell leveransrunda till Uppsala, Upplands Väsby och Stockholm. Jag kommer att skicka brev till er när jag har lagt upp ett beställningsformulär för den rundan.
I söndags åkte jag på kurs i okulering i Sörmland och dagen därpå tog jag en tur ner till Erik, Gull och Gustav i Axhult i Östergötland, för att hämta årsskott av farmoster Janas bigarråträd som jag sedan på kvällen okulerade på de grundstammar som överlevt den misslyckade ympningen från i våras. Jag tycker att det var ganska svårt att få till knivsnitten för okuleringen, och jag tror inte att jag lyckades särskilt bra. Jag tror faktiskt att det gick åt skogen, men det visar sig först till våren då knopparna ska slå ut. Men jag tänker inte ge upp, jag tänker fortsätta tills jag lyckas. Vill du prova så finns det bra instruktioner här (förutom att det kan framstå som att snittet i grundstammen ska ske vid en knopp, vilket inte stämmer).

Jag vet inte riktigt hur det gick till, men jag fick med mig en Kinda-höna med två kycklingar hem från Axhult också. Det är en äldre höna, lugn och erfaren. Det var inga problem att integrera henne i flocken, och jag tror kanske till och med att de andra hönsen, och jag, blev lite mindre stirriga av hennes närvaro. Så nu har jag tre tuppar, fyra hönor och två kycklingar.
Vi ses!