Bondens marknad, KRAV-nitrit och Trafikverket

I morgon, lördagen den 14 oktober mellan 10 och 15 står jag på Bondens marknad på Södermalm i Stockholm för tredjen sista gången. På morgonen står Albin där med mig, sedan kommer Viktoria och avlöser honom. Med oss har vi styckdetaljer från två ganska stora grisar som Julia och jag har styckat och packat i veckan. Vi tar också med oss korv: Boudin blanc, Nürnberger Rostbratwürstchen, svampkorv och citron/kummin/mejram-korv, samt lufttorkat ytterlår, lufttorkad kotlettrad och lufttorkad karré.

 

I nästa vecka ska vi producera mer korv, bland annat min ukrainskinspirerade Kovbasa, som vi ska stoppa tillsammans med den korvälskande “influencern” Keyyo som ska filmas i charken.

 

Snart kommer jag att lägga ut information om hur man kan beställa frysta nitritfria julskinkor av oss. Jag ska bara fundera lite först på hur det bäst kan organiseras.

 

Apropos nitritfria julskinkor, har ni hört att organisationen KRAV funderar på att ta bort förbudet på nitrit och vissa andra tillsatser i sina certifierade produkter? De säger att det skulle vara en anpassning till den EU-ekologiska certifieringen, som tillåter vissa halter av nitrit produkterna. Detta sägs skulle förbättra ekonomin för KRAV-certifierade charkuterier och därigenom öka efterfrågan på KRAV-certifierad grisproduktion. Jag tycker att det är ett löjligt och upprörande resonemang. Jag tycker snarare att EU-ekologiskt skulle anpassa sig till de idag strängare kraven hos KRAV. Jag ser det som att använda nitrit i charkproduktionen är som att använda hälsoskadliga flamskyddsmedel i alla sammanhang i stället för att ha brandskyddsrutiner för att förhindra eldsvådor.

 

Än så länge är inget beslut fattat och organisationen tar emot synpunkter i ärendet, både från producenter och konsumenter, så ta chansen att säga ifrån i enkäten som du hittar på den här sidan! Remissvar kan lämnas in till och med den 15 oktober, så det är lite bråttom.

 

Jag måste få berätta om en annan sak som upprör mig väldigt mycket. Sedan i somras har jag på U:s initiativ haft en tilläggsskylt under företagsskylten uppe vid vägen som säger att gårdsbutiken är öppen mellan 8-20 idag. Tanken är att när man åker förbi en skylt om gårdsbutik så tänker nog många att jaja, den är nog hursomhelst inte öppen nu, och åker vidare. Och mycket riktigt så har jag noterat att antalet nya kunder har ökat väsentligt sedan skylten sattes upp, och eftersom jag brukar fråga kunderna när jag ser dem i butiken om de varit här förut och många har svarat nej, men att de såg skylten vid vägen och tänkte att de kunde titta in eftersom det var öppet, så vet jag att informationen har gjort stor nytta.

 
https://stratus.campaign-image.eu/images/129354000001787006_zc_v1_1697184169747_20231010_164325.jpg
https://stratus.campaign-image.eu/images/129354000001787006_zc_v1_1697184174625_20231013_083106.jpg

 

 

 

 

Men Trafikverket anser att skylten är reklam som påverkar trafiksäkerheten! De satte upp en laminerad informationstext på min skylt (som gjorde den oläslig, vilket borde ha påverkat trafiksäkerheten!) som bland annat löd: Trafikverket måste kunna underhålla och sköta det område man ansvarar för, dvs vägområdet, utan att föremål som ägs av andra ska hindra eller försvåra det. Även trafiksäkerheten kan påverkas av reklam inom vägområdet.

Att Trafikverket, eller snarare en enskild anställd hos Trafikverket, ägnar sig åt den här typen av förmynderi är så oerhört dumt och dåligt för samhället och tilliten till myndigheterna att jag blir galen. Igår såg jag att har de snott min skylt, och jag har inte fått någon information om huruvida jag kan överklaga beslutet eller vem jag kan kontakta i ärendet, är inte det ett brott mot förvaltningslagen? Det är den här typen av ständiga nålstick från myndigheter som gör att man tröttnar på att bedriva en verksamhet som min. Vad är det med folk!? Och det är den här typen av upprördhet som jag inte ska ägna mig åt, så nu lägger jag det här åt sidan. Tack för att ni lyssnade.

Vi ses!

Ett svar på ”Bondens marknad, KRAV-nitrit och Trafikverket

  1. Angående idiotin om din skylt. Vems fält är det precis intill? Kan du höra med dem om du kan hänga din skylt på deras stängsel eller fästa på stolpen till höger i bild? Eller i värsta fall ha en liten pirra som skylten sitter på (sådär som man får ha reklam vid vägen om den går att flytta). Då skulle man fortfarande se öppettiderna och associera dem med dig, och Trafikverket kan väl knappast bråka om vad någon sätter på sitt stängsel/sitt fält? Men du har otur. Har en gårdsbutik nära mig som också har kompletterande skylt med öppettider, den har ingen bråkat med (tror jag, den sitter ju kvar). Det beror nog på den individuella byråkraten.

Kommentarer är stängda.