Nya korvar, Korv & brödrundan och lite bergochdalbana

Den här helgen blir det ingen leveransrunda. Vill ni ha kött och korv så får ni komma till gårdsbutiken eller till Hornuddens trädgård där jag står och kränger grejer inom ramen för Sörmlands matklusters Korv & brödrunda. Jag och Ulrica står där mellan 10 och 16 och vi tar med oss lite extra förutom korven så det blir ungefär som det brukar vara på Bondens marknad. Fast mer korv. Här finns en karta som visar alla ställen som är med, om ni till äventyrs inte skulle nöja er med att komma till Hornudden.

Häromdagen gjorde jag och Julia fyra sorters korv som jag packade igår och som ligger i gårdsbutikens kyldiskar nu och som kommer att finnas på marknaden på Hornuddens trädgård på lördag.

  • Loukaniko – är grekiska och betyder korv! Jag försökte göra den för ett antal år sedan men misslyckades med bindningen och fick rea ut den. Nu har jag gjort ett nytt recept inspirerat av ett recept jag blev tipsad om av en av mina grekiska kunder, och bindningen blev bra den här gången. Den har ovanligt många kryddor i sig, men huvudsmakerna är nog apelsinzest, rödvin och korianderfrö, och man kan också urskilja oregano, fänkålsfrö och paprika. Jag tycker att det blev en god och intressant ganska grovmalen kryddig korv och det ska bli kul att få veta vad ni tycker om den.
  • Salviasalsiccia – har jag gjort tidigare, men det var länge sedan. Den här gången drog jag ner på vitlöken och upp på salvian. Fin smak blev det när jag testade den i en pastasås med tomat i förrgår. Hornudden kommer att servera den tillagad på något sätt på lördag.
  • Kovbasa – har jag gjort ganska ofta de senaste åren, så den har ni säkert redan smakat. Ordet är ukrainskt och betyder KORV! Betoningen ligger på sista bokstaven (eller möjligtvis lika mycket på alla stavelser). Receptet är en tolkning av flera recept jag hittat och resultatet har godkänts av mina ukrainska kunder. Den innehåller mycket vitlök och lagerblad, svartpeppar och lite hemlig ingefära och vitt vin.
  • Nürnberger Rostbratwürstchen – den lilla tyska prinskorven, har ni säkert smakat många gånger, men till jippot på lördag så kommer det nog folk som aldrig har handlat av mig tidigare och då tror jag att det kan vara bra att ha med en korv som de kanske känner igen från snabbköpet.

Förutom dessa kommer vi ha med oss av alla sorter vi har i frysen just nu: citron/kummin/mejram-korv, leverpastej, merguez, Thüringer, Stormkorv, Toulouse och typ falukorv.

Det var många av er som blev intresserade av schnitzelskivorna i förra veckan. Jag hoppas att ni blev nöjda med dem. I nästa vecka styckar vi två till grisar, så då blir det fler skivade innanlår.

Idag har varit en händelserik dag med både surt och sött. När jag vaknade i morse hade jag inget vatten i kranen och fick därför inget kaffe förrän jag kom på att jag hade flaskvatten i charken, så jag gick genast ut och började felsöka. Först trodde jag att något hade frusit för det var -6 grader här i natt. Men det visade sig att jag fortfarande hade en liten frostvakt på i pumprummet. Och inte verkade det som någon säkring hade löst ut heller. Jag började misstänka den gamla kolvpumpen. Efter att ha slagit av strömmen så drog jag åt en mutter och slog lite på pumpen och snurrade lite på skivorna och såg att remmarna gick som de skulle. När jag slog på strömmen igen så satte pumpen igång.

Det där var väl ingen intressant historia direkt, men under de två timmarna på morgonen så hann jag börja fundera på vad det skulle innebära om jag inte lyckades fixa problemet. Kaffevatten kan man väl alltid ordna, men hur många gånger kan man använda toaletten utan att spola? Hur blir det med matlagning om man har väldigt begränsade diskmöjligheter? Jag inser att jag verkligen vill bygga det där utedasset som jag har tänkt på. Jag tycker ju egentligen bra om att gå på utedass, om det bara är urinseparerat och har frigolitsits. Men så skulle jag vilja ha en handpumpad brunn också, om pumpen pajar eller elen går. När jag har råd att låta borra ny brunn så ska jag se till att en sådan blir installerad också. Att vardagen är skör blir ibland mycket påtagligt när man bor i hus och har otillräckliga resurser. Men det som jag ser som små katastrofer är vardag för en stor del av jordens befolkning.

Efter frukost kom kylteknikern och hittade läckaget på kylsystemet i mognadsrummet. Mikrolivet i ett mognadsrum går hårt åt metallerna i rören och de som byggde charkuteriet förstod inte det utan satte in vanlig kylutrustning i stället för sådan som är anpassad efter miljön i ett mognadsrum. Nu måste jag välja mellan att låta lappa läckaget och vänta på nästa läcka, eller att byta ut hela det kylpaketet för dubbla kostnaden. Jag kommer nog att välja det senare om jag kan få det på räntefri avbetalning.

När kylteknikern åkte så fick jag e-post från Förvaltningsrätten som meddelade att de dömt till min fördel i de två senaste målen mot Livsmedelsverket med resultat att riskklassningen av min anläggning får göras om och jag ska ha tillbaka pengarna för verkets inkompetenta första försök som de hade fräckheten att försöka ta betalt för. Livsmedelsverket är en myndighet i fritt fall som låter överklaganden av deras beslut gå till Förvaltningsrätten trots att de då genast medger att de har gjort fel. Vilket slöseri med domstolens tid och pengar!

Sedan kom posten med besked om att jag får flera tusen kronor tillbaka från Fora för arbetsförsäkringar som jag betalt för baserat på förrförra årets löner. En välbehövlig överraskning!

https://stratus.campaign-image.eu/images/129354000002745006_zc_v1_1709826335935_20240305_171348.jpg

Därpå en lång skön promenad med Sonja i solen och knappt någon vind. Jag gick och tänkte på att jag inte sällan slängs hit och dit känslomässigt av allt jag råkar ut för, och att jag ska försöka bli mer liknöjd till de händelser som drabbar mig, åtminstone till de som bara är materiella. Så lyssnade jag på fågelsången som är så färsk och krispig nu, och märkte att färgerna har börjat röra på sig. Än så länge har dofterna inte kommit igång här ute, annat än på skogsstigen där jordlukten kommer upp ur vätan och stråk av någon kåda stryker förbi. Jag älskar det här ljuset trots att det pekar på all smuts, allt trasigt och allt damm. Det kanske också gör skymningen mer välkommen? 

Och nu syns den första rabarberknoppen.

Vi ses!