Påskpastej och långfredagsleverans

https://campaign-image.com/zohocampaigns/133052000002457092_zc_v53_artboard_1.png

 

 

 

 

 

 

 

Idag har jag stått ensam och gjort leverpastej så att ni ska ha till påsken. I morgon ska jag packa den, men den ligger redan på beställningsformuläret – under Korv förstås, som den grobe Leberwurst som den egentligen är. Och den här gången gäller beställningsformuläret för leverans en fredag, nämligen långfredagen den 29 mars, till Uppsala, Upplands Väsby och Stockholm, eller för upphämtning i gårdsbutiken. På så sätt kan ni handla saker av mig så att ni har till hela påsken och det följande påsklovet. Jag hämtar två grisar på onsdag som vi har en och en halv dag på oss att stycka och packa innan det är dags att ta hand om era beställning, så det kommer att bli en lite stressig vecka.

Vad har jag då som passar till påsken? Förutom pastejen, prinskorvarna och det lufttorkade ytterlåret och den lufttorkade karrén till påskbuffén, så tycker jag att en porco tonnato på bogstek passar väldigt bra till påsk, av någon anledning. Jag har skrivit om det förut och ett recept och en beskrivning av hur man gör finns här. Rätten går att förbereda och ha på ett fat i kylen tills det är dags. Har man tur och är snabb så kanske man hinner först på ett av de två paketen ägg från mina Croad Langshan som jag hoppas att de ska hinna klämma ur sig innan fredag. Då kan du göra en majonnäs till din tonfiskmajonnäs eller en äggröra till prinskorven. Ja, det finns ju också hur mycket som helst av underbara styckdetaljer att välja och vraka bland, så det är bara att bunkra upp för det grillväder som kommer att dyka upp förr eller senare, eller det långkok som du får trösta dig med tills dess. Av korv så finns det förutom Prinskorv och några få av Gårdens minisalami även typ Falukorv, Frankfurter, Münchner Leberkäse, Thüringer Rostbratwurst, Nürnberger Rostbratwürstchen, Pfefferbeisser, ukrainsk Kovbasa, Merguez på fläsk, Stormkorv, Fänkålssalsiccia, Salviasalsiccia, Toulouse-korv och Loukaniko. Boka en av varje så får du det dyraste paketet gratis!

https://stratus.campaign-image.eu/images/129354000002889028_zc_v1_1711396420437_20240324_143109.jpgIgår upptäckte jag till min fasa att flera av mina små ympade fruktträd som jag har förvarat i sadelkammaren i stallet över vintern måste ha haft det lite för varmt på sistone och börjat brista ut i knoppning. Det är alldeles för tidigt och efter att ha rådgjort med Svartbäckens trädgård så har jag idag flyttat ut alla som visade tillstymmelse till sådant dåligt beteende ut i den kalla verkligheten för att kyla ner deras vårkänslor. Jag hoppas att de stannar upp och går att rädda. Det ser nämligen ut som att okuleringen av farmoster Janas bigarrå ha tagit på ett av dem, för jag tycker mig se att knoppen har tagit sig igenom ymptejpen.

 

https://stratus.campaign-image.eu/images/129354000002889028_zc_v1_1711396395182_20240322_111617_(1).jpg

 

 

I fruktlunden så är det min körsbärskornell som har kommit längst i knoppningen, och den kommer snart att börja blomma med gula blommor på bar kvist. Jag har ännu inte fått någon frukt på den, men kanske får jag de första bären i år? Om det nu finns något vaket som kan pollinera den när den nu ska blomma så tidigt. Jag kanske ska gå och pollinera själv för säkerhets skull?

 

 

 

https://stratus.campaign-image.eu/images/129354000002889028_zc_v1_1711398533153_20240322_111700.jpg

 

På god andra plats kommer persikoträdet Riga som gav rikligt med väldigt god frukt förra året till min stora glädje, och som ser ut att ha klarat vintern bäst av persikoträden. Man skönjer något rosa i blomknopparna.

Igår gick jag och sprutade fårfettsextrakt på fruktträden men framförallt på tulpanerna som börjar sticka upp men som är avgnagda längs marken på många platser. Rådjuren gillar inte lukten och smaken av får tydligen.

Så trots att allt ser ganska dött ut så händer det saker om man tittar närmre. Och det är tur det för jag längtar verkligen efter lite vårvärme och har inte mycket tålamod kvar.

Vi ses!