Mystik, kotletter och lufttorkad kallrökt bog

Det händer massor hos mig just nu och jag har väldigt mycket att stå i. Men jag tänker inte berätta om detta just nu. Det finns nämligen ett par här i bygden som har bestämt sig för att försöka sänka mitt företag med hjälp av anonyma anmälningar mot mig och andra. Eftersom jag vet att de läser vad jag skriver (hej S & G!) så tänker jag inte underlätta för dem att motarbeta mig genom att röja mina planer och motdrag, så jag håller mig lite mystisk ett tag. Risken med att vara öppen med allt man gör ligger naturligtvis i att det fungerar dåligt när den som vill sätta dit en i fult spel, utnyttjar just öppenheten. Det går förhoppningsvis snart över. Öppenhet är en förutsättning för förtroende, och förtroende och tillit är grunden för ett fungerande samhälle. Liksom kotletter.

Det blir en leverans nu på lördag den 24 mars, men på grund av det ovanstående så blir det ett lite kortare beställningsformulär. Där finns finfina feta urbenade kotletter från den första av mina grisar som Tjälingegården i Skogstibble har varit fodervärd för. Skirat flott till kak- och pajbaket och kallrökt och lufttorkad både landjäger och bog. Det finns frysta korvar: Toulouse, c/k/m, savina kobasica, isterband och Münchner Leberkäs. Och som grädde på moset vinterflott, kapris i salt samt de delikata gröna lucques-oliverna. Beställningsformuläret finns här.

Vi ses!

Kristofer

Franzéns Charkuteriers nyhetsbrev – i vilket jag ger 2018 fingret

Det här året har inte börjat bra, det står typ 13-1 i matchen mellan 2018 och Kristofer. Men jag ger inte upp, utan barnslig som jag är så ger jag igen i stället. Jag kan lova att vid slutet av det här året så kommer det inte att finnas mycket kvar av 2018!

Resten av det här nyhetsbrevet är min skiss från igår. Jag har svårt att skriva eftersom jag skar upp fingret in till benet på en dold kniv och just har kommit hem från akuten med tre stygn.

Det blir leverans nu på lördag den 10 mars. Mer om det längre ned.

Det är saker på gång, som en del kanske har läst på Facebook-sidan. Jag har haft stora problem med volontärer på sistone och också med den ena volontärorganisationen som plötsligt kräver att volontärerna ska få ekonomisk ersättning.

Jag har delvis tagit hand om gården ensam den senaste tiden och så har jag funderat över lösningar på min situation. Jag tycker om att umgås med grisarna vid matningen på morgonen och kvällen. Särskilt om morgnarna de här vackra vinterdagarna har jag låtit det ta sin tid, och jag har suttit en stund extra med ett par grisar som behövt stöd och som blivit alltmer tillgivna. Jag har sett dynamiken i grupperna och lärt mig känna igen individerna och jag känner stor tillgivenhet för många av dem.

Men allt pyssel kräver sin tid – grisarna, hönsen, Sonja, vedeldningen, matlagningen, volontärinstruerandet, planerandet och organiserandet, pappersarbetet, marknadsföringen, problemlösningen, reparationerna. Jag hinner helt enkelt inte tillbringa tillräckligt med tid i charkuteriet för att producera nog med saker att sälja. Nu vill jag ha tillbaka mitt hem, jag vill vara i fred, jag vill inte vara beroende av volontärer för gårdens skötsel, jag vill fokusera på charkuterierna och jag vill befrias från ansvaret över massor av djur.

Så jag har kommit fram till att situationen skulle bli så mycket bättre om jag inte föder upp grisar på gården. Med bara fyra sällskapsgrisar av samma kön blir jag inte beroende av att ha volontärer för deras skötsel för att hinna med charken. Jag har ju redan planerat att avsluta grishållningen så småningom, men jag trodde att det skulle räcka med att jag fortsatte att slakta i samma takt tills de försvann, och därefter köpa grisarna från Tjälingegården i Skogstibble som redan föder upp linderödssvin åt mig och dessutom är fodervärdar till ett antal av mina grisar. Det räcker inte, nu vill jag bli av med Rönna-grisarna så snabbt som överhuvudtaget är möjligt.

Det här är planen. Jag har överlagt med slakteriet om saken och jag väntar på svar angående pris från en styckare, men tanken är att jag tar 5-10 grisar till slakt åt gången, både stora och små, och låter styckaren Fredrik* göra en ganska konventionell grillstyckning av de stora, som jag får tillbaka packat och etiketterat som detaljer sorterade i lådor. Sedan sätter jag ihop en eller två varianter av köttlådor, framför allt en med fokus på grillsäsongen som kommer, och säljer dem färskt eller fryst.

De små grisarna (5-50 kg) tar jag tillbaka urtagna men odelade från slakteriet och fryser in genast. De kommer jag att sälja hela som grillgrisar och använda själv för catering av helstekt gris. Förhoppningsvis kan jag erbjuda att sprutsalta dem innan försäljning. Förmodligen måste jag hyra en fryscontainer i några månader, för allt det här får inte plats i mitt nuvarande frysrum. Tips om inhyrningsfrysar mottas tacksamt.

Om jag lyckas få er att köpa av dessa köttlådor och grillgrisar omvandlar jag också lagret till kapital och lyckas kanske komma upp ur skuldgropen. Så hjälp mig att sprida budskapet! Det om detta.

På onsdag ska jag och Guilherme – den mycket hjälpsamme och trevlige volontären från Brasilien – tillverka Toulouse-korv som Staffan på Forsby Kvarn ska servera i sin Choucroute garnie till de lokala bönderna på lördag. Vi kommer att göra tillräckligt för att lägga upp den på beställningsformuläret till lördagens leverans också.

I övrigt finns där:

  • Kallrökt sidfläsk/bacon i bit
  • Skirat flott i 600 g-burk. Perfekt att använda i pajdeg och refried beans till exempel.
  • Landjäger, enligt det nya receptet
  • Frysta korvar:
    • Fänkålssalsiccia
    • Citron/kummin/mejram-korv
    • Nürnberger Rostbratwürstel
    • Savina kobasica/ungersk färskkorv
    • Isterband
    • Münchner Leberkäs
    • Leberwurst/leverpastej
  • Fryst höst- och vinterflott
  • Fryst hel karré
  • Fryst porchettarulle
  • Kapris i salt
  • Hundgodis

Vi ses!

Kristofer

*Den styckningen visade sig nog vara för dyr. Letar efter alternativ styckningstjänst.