Nästa leverans blir lördagen den 30/1
Jag har lagt upp ett beställningsformulär för lördagens leverans till Uppsala/Upplands Väsby/Stockholm/Herrängen. Både isterbanden och Leberkäsen har korta datum, men de går utmärkt att frysa. Höstflottet fick också ett alldeles för kort datum av misstag, men det har jag helt enkelt ändrat på burkarna. Med på beställningsformuläret finns också min citron/kummin/mejram-korv och den berömda leverpastejen/Leberwursten, fina feta fläskkotletter utan ben, extra mör smal rökt korv och ett sällsynt fint exemplar av den lufttorkade kotlettraden. Dessutom finns det frysta korvar i form av salsiccia med rostad fänkål och vitt vin, Nürberger Rostbratwürstchen och den vattendelande apelsinkorven.
Beställ hellre förr än senare.
Projektbuketten blommar
Idag kom 30 sorters grönsaksfrö från Runåbergs. Jag funderar på att göra om en mindre grishage till trädgårdsland. Jag drömmer om att sätta upp ett tunnelväxthus där och ägna lite tid till mer seriös tomatodling till exempel, och att odla tillräckligt med grönsaker för gårdens alla behov.
Tankarna på att restaurera gammelgården, för att låta Robin driva restaurang och kafé där, utvecklas. Nu handlar det framför allt om att försöka lista ut hur mycket en renovering skulle kosta för att reda ut om det vore en rimlig eller orimlig investering för honom. Det svåraste för tillfället handlar om att hitta en murare som kan uppskatta arbetet med skorsten, rökgångar, bakugn, kakelugn och rörspis.
Samtidigt fantiserar jag om att själv bygga ett rökhus för att förbättra och förenkla produktionen av vissa produkter. Hur ska jag hinna med allt? Det finns aldrig tillräckligt med tid och de här första månaderna på året finns det heller inga pengar alls till investeringar. Men ständigt kommer nya idéer, och om jag bara kan rationalisera lite så kanske jag kan få in lite inkomster så att jag kan göra investeringar som gör att jag kan få mer tid till att utveckla fler saker som … ja ni fattar.
Senaste veckan har jag haft besök av Robins kompis Emma som driver Talldungens gårdshotell på Österlen. Hon är också en driven kock och bagare, så på sistone har måltiderna på gården genomgående varit alldeles enastående (även om gårdagens soppa på grisskalle hade en del tuggbitar som inte var lika angenäma som själva smaken på buljongen). Igår startade Emma ett rillettes-kok som vi smakade av idag och det var mycket gott. Förmodligen blir en rillettes baserad på hennes metod en produkt i sortimentet framöver.
På onsdag lämnar den belgiska volontären Nini gården efter två månader. Hon är en av de mest entusiastiska volontärer jag har haft här och dessutom den som har varit mest seriös i att försöka lära sig allt om grisuppfödning och livet på en gård. Hon kommer inte att nöja sig förrän hon har en egen gård. Den senaste tiden har hon ägnat åt att bygga ett hem för kycklingar i en av boxarna i stallet. (Åh nej, ännu ett projekt!) Hon har inga som helst snickerikunskaper men det stoppar henne inte på något sätt. Beundransvärt!
Häromdagen testade vi att torka bitar av grisöra i min torkmaskin och gav till Robins hund Purjo. Det blev en succés så det kommer jag att erbjuda framöver. Liksom torkad svål. Det kommer till nästa leverans hoppas jag.
Kurser
Under februari blir det två kurstillfällen.
Följande datum finns det platser kvar:
- 6/2 (2 lediga platser)
- 20/2 (1 ledig plats)
Butiken
Gårdsbutiken har öppet som vanligt och där finns mer grejer i form av lufttorkat, Upplandsbacon, tunna revben, och fläskfilé, till exempel.