Vinterpåskleverans

I nästa vecka ska Julia stycka två bamsegrisar från Olle utanför Knivsta. Därmed blir det färskt kött till påsk, för jag tänker köra en leveransrunda på långfredagen den 7 april.
 
Då kan ni göra en porco tonnato på till exempel bogsteken, eller steka upp skinkmedaljonger till en lätt lunch, eller pynta med lufttorkat på påskbuffén, eller steka egenvälsignad Biała kiełbasa, eller gammaldags prinskorv, eller ett ovanligt hederligt bacon. Jag har också julsk… förlåt, helgskinkor som inte ligger på beställningsformuläret. Det är de frysta julskinkor som blev över som som jag rear ut för 300 kr/kg. De är saltade med en lätt kryddad lake, och du behöver inte griljera dem efter kokningen om du inte vill. Finns från 2,5 till 4 kg, och beställs i genom att skriva i meddelandefältet på beställningsformuläret hur stor skinka man önskar. Av övriga korvar finns citron/kummin/mejram-korv, merguez, Frankfurter, Toulouse-korv, Pfefferbeisser och Landjäger.
 
Den som lägger den finaste beställningen vinner ett sexpack nyvärpta ägg från min intensivvärpande höna Irene, vars tre tuppar (och jag) behandlar henne väl!
 
Jag har sänkt priset drastiskt på fågelgodiset av svål till 5 kr/frp och på buljongkit till 15 kr/frp. (Anledningen är att Livsmedelsverket vill börja bråka med mig angående den komplicerade lagstiftningen som omgärdar animaliska biprodukter (ABP). All ABP ska kategoriseras i tre kategorier, handelsdokument ska skrivas, och materialet ska bortforslas av godkänt transportföretag. Men det finns ett undantag. Jag ligger under den mängd på 20 kg/vecka som får slängas i de vanliga soporna, men det tror inte Livsmedelsverket på, så jag måste börja väga alla mina sopor och kategorisera ben och hud som ABP Kategori 3 för att bevisa detta, och för att vara på den helt säkra sidan så vill jag sälja så mycket ben o hud som möjligt. För om jag inte gör det så måste jag anlita Svensk Lantbrukstjänst som skulle ta flera tusen kronor i månaden i stoppavgift för att flytta på några kilo sopor. Lagstiftningen är till för att förhindra att sådant som inte är livsmedel kommer ut i livsmedelskedjan, eller för att förhindra sjukdom från sjuka kadaver från att smitta människor eller djur. Och det låter ju bra och lagstiftningen är relevant för slakterier, som kan bli tvungna att kassera djurkroppar från sjuka djur, eller från större charkfabriker som hanterar sådant material från nötkreatur som skulle kunna förmedla galna kosjukan. Men det är INTE relevant för ett pyttecharkuteri som bara tar in kött från ett kontrollerat slakteri där livsmedelsverkets egna veterinärer redan har kontrollerat köttet, och det inte rör sig om något annat än ABP Kategori 3, i mitt fall puts, ben och hud från friska djur, inte kasserade produkter eller material från sjuka djur. Det finns mycket mer att skriva om det här, men jag blir så upprörd när jag skriver om det att jag måste sluta här. Jag tror att ni kan ana hur mycket den här typen av lagar och regler försvårar arbetet för den som vill driva en liten småskalig livsmedelsverksamhet som min.)
 
Se så, få mig nu att sluta tänka på det där!

Den här vintern börjar gå mig på nerverna! Det ligger mycket snö på marken här ute hos mig, och jag som just hade börjat se tulpanbladen komma upp innan den senaste snön. Nu verkar det som att det kommer att dröja åtminstone ett par veckor innan den försvinner igen.


Jag har gjort en ritning på ett tomathus som jag vill bygga av fönster och virke som jag har i ladan, mot boningshuset för att få mer och tidigare tomater. Nu kan jag inte bygga det, för det är för kallt för mina av cytostatika väldigt köldkänsliga händer att stå ute och snickra. Jag får fortsätta att fantisera om fruktträdens blomning och alla nya bärbuskar och fruktträd som jag vill plantera. Men i helgen ska jag åtminstone så fem sorters tomater som jag har beställt från Tomatklubben – Bloody Butcher, Elisaveta, First in field, Costoluto Fiorentino och Pantano –  och beställa fröer till en rabatt med dragväxter för att glädja pollinatörerna. Jag brukar alltid sätta för mycket tomatfrön och har så svårt för att slänga plantor, så i år kommer jag kanske att erbjuda lite plantor längre fram när jag vet att jag har vad jag själv behöver.

Vi ses!

Våren, veckans korvar och Janas bigarrå


Det blir leverans nu på lördag den 25 mars, så hoppa in och beställ på beställningsformuläret. Där finns den polska korven som inte går att uttala – Biała kielłbasa – den där bokstaven som ser ut som ett litet L med ett snett streck igenom kallas för ett stunget L och uttalas som ett halvgutturalt engelskt w. Låt oss inte tala om den högt, utan bara tänka på den och beställa den. Den är grovmald och kryddad med vitlök, peppar, timjan och mejram, förresten. Förutom den där polska så gjorde Julia och jag prinskorv och Frankfurter idag. De ska rökas över natten och värmebehandlas i morgon innan vi packar dem och lägger ut i butiken. De finns förstås också på beställningsformuläret. Där finns också massa lufttorkat och köttbitar, som vanligt. Och två sorters fågelgodis. Se så, in och beställ!

I morse när jag gick till charken klockan sju så sjöng koltrasten som om det vore sommar. I går var det vårdagjämning och på torsdag ska det bli vår i Uppland sa de på radion. Och på söndag blir det sommartid. Äntligen är vintern över.

Jag och U gjorde en liten tur till Östergötland inför helgen. Vi åkte först till Torpa där U:s familj har ett litet hus, och sedan till Axhult utanför Kisa. Där hämtade jag ympris som pappas kusin Erik hade klippt åt mig från farmors syster Janas körsbärsträd, som får mängder av världens godaste körsbär i augusti. I Axhult och grannbyn säger man att den sorten bara finns där, och det kanske är så, för jag hittar åtminstone ingen sort som helt stämmer överens när jag läser i Anton Nilssons Våra päron-, plommon och körsbärssorter. Men saken kräver noggrannare undersökning av bären för att utesluta ett par sorter. Jag kommer annars att kalla den Janas bigarrå. På lördags åkte jag till Julita Gård där jag hade fått en reservplats på kursen i ympning av stenfrukter. Nu är målet att sprida Janas bigarrå över landet. Eller världen.

Vårdallret eldar på den livsglädje jag har känt den senaste tiden. Sjukdomen ger mig överraskande nog återigen ett alibi att vila i stunden. Då blir livet rikt och spännande. Jag fantiserar om allt jag kan göra och allt som jag kan få lära mig.

Tills för några år sedan såg jag mest begränsningar i vad nytt som kunde göras i livet, jag såg kreativ utveckling som något som man ständigt måste kämpa för, Faust-myten var verklig för mig och förändring och utveckling något som krävde kamp och uppoffring. Allt är annorlunda för mig nu. Jag ser obegränsade möjligheter, om jag vore musiker så skulle en oändlig variation av ny och relevant musik komma ur mig varje dag. Jag ser ett enormt fruktfat framför mig där svårigheten bara består i det knepiga valet var jag ska börja.

Vi ses!

Leverans på lördag

Jag vill bara påminna lite försiktigt om att jag kör en leveransrunda nu på lördag den 11 mars. Beställningar kan också hämtas upp i butiken i helgen. I morgon gör Julia och jag citron/kummin/mejram-korv, Toulouse-korv och fläskmerguez, så de ligger uppe på beställningsformuläret.

Jag har blivit tillfrågad om ett recept på den nöff bourguignon som jag gjorde av den sous vide-tillagade fläskduvan (som ligger på beställningsformuläret), och som jag påstod blev god. Något exakt recept har jag inte, men här är en skiss på en enkel nöff som jag brukar göra den:

  1. Finhacka en gul lök, någon morot, ett par stjälkar blekselleri och några vitlöksklyftor och låt mjukna tills löken är gyllene, på låg värme i en rejäl klick smör och lite olivolja i en gryta. Ha i ett par skedar tomatpuré också, och ett par sardeller om du har.
  2. Ta köttet av fläskduvan och skär i lagom stora bitar och salta. Bryn det bra i smör i en separat stekpanna och lägg över det brynta i grytan efterhand. Skölj ur pannan med rödvin och häll över i grytan med resten av en flaska oekat rödvin och eventuell gelé från fläskduvan. Låt puttra ihop i grytan utan lock. Släng eventuellt i ett litet lagerblad och lite timjan.
  3. Bryn en massa hela små champinjoner eller kvartade större i smör i stekpannan. Ha över dem i grytan när de är klara.
  4. Bryn en mängd små steklökar hela i smör i pannan tills de börjar ta lite färg och fös över i grytan. 
  5. Låt puttra i kanske en timma, eller tills smålökarna är lagom i konsistensen, och smaka av med salt och svartpeppar.
  6. Om du vill göra det jobbigare så kan du naturligtvis sila av såsen och koka ihop den separat till perfekt tjocklek och sedan hälla tillbaka den, men så brukar jag inte hålla på, det brukar bli tillräckligt bra ändå.
                                                                    _

Nästa runda, duvan, äggen, bilen och hälsan

Nästa leveransrunda blir på lördag den 11 mars och det går bra att beställa redan nu på beställningsformuläret. I nästa vecka gör vi därför lite färskkorv att välja bland. Det blir citron/kummin/mejram-korv, Toulousekorv och fläskmerguez den här gången.

Inför den senaste korvkursen så körde jag några fläskduvor sous vide i 16 timmar på 72 grader. Sedan plockade jag enkelt köttet från benen och skar i grytbitar till en Nöff bourguignon som jag tycker blev väldigt god. Allt kollagen från senorna i musklerna på underbenet hade lösts upp till gelé som smälte vid uppvärmningen, och gjorde såsen extra smaskig. Köttet på en fläskduva är drygt och jag anser att en fläskduva räcker till minst 6 portioner i en gryta, eller som mat till mig i en dryg vecka, trots det stora benet.

Köttet kan kubas till grytor, eller skivas i tjockare skivor för att steka upp, eller tunnare, eller i strimlor för en wok typ. Eller så kan man fortsätta sjuda sönder det till draget fläsk. Jag tänkte att jag skulle testa att sälja det som ett väldigt mångsidigt halvfabrikat, där den långa tillagningen som jag har gjort gör att du kan få ihop en avancerad eller enkel måltid själv ganska snabbt. När jag kör köttet sous vide så är det osaltat, det får du kompensera vid den fortsatta tillagningen. Jag har lagt upp fyra stycken på beställningsformuläret under Övrigt, så får jag se om det finns något intresse för produkten.

I dessa tider när matpriserna har blivit så höga så vill jag påpeka att jag inte har höjt mina priser överhuvudtaget trots inflationen, vilket egentligen innebär en rejäl prissänkning i jämförelse med andra producenter. Jag tänker fortsätta med det, så länge som mina råvarupriser inte skjuter i höjden alltför mycket. Jag fortsätter också med rean på frysta styckdetaljer ett tag till där priserna är kraftigt rabatterade med 20-30%.

Nu har min ensamma höna börjat lägga ägg för första gången. Än så länge är hon förvirrad och lägger dem lite var som helst, men nu har jag lagt tre stycken av dem i ett rede i hopp om att hon ska fatta galoppen. Det är väl ändå ett riktigt vårtecken vid sidan om de blommande snödropparna.

För några veckor sedan så röntgades jag för att de ville se hur metastasen i levern hade påverkats av cellgiftsbehandlingen. Jodå, den hade krympt, men kirurgerna vill gärna att den krymper mer innan operationen, för den sitter knepigt till. De räknar med en heldagsoperation, men det skulle bli enklare om den vore mindre. Så i överläggning med onkologen så har vi bestämt att jag ska försöka gå igenom fyra kurer cytostatika till. Jag går på den tuffaste kur de kan erbjuda, Folfoxiri + Avastin, och vi får se om jag håller för så mycket som fyra till. Vi får se, jag kan avbryta när jag vill. Det som känns värst med det här just nu är att behandlingen tar plats från allt det som jag vill ägna mig åt den här delen av året, med allt skönt arbete i köksträdgården och fruktlunden som jag har sett fram emot, men som jag kanske inte riktigt orkar med nu i den utsträckning jag önskar. Jag ska ändå försöka lära mig mer om beskärning och att ympa fruktträd den här våren. Jag har anmält mig och U till en dagskurs på Julita i ympning av stenfrukter, men där hamnade vi tyvärr på reservlistan för kursen var fullbokad. Jag räknar ändå med att min hälsa ska vara så gott som återställd till andra delen av sommaren.

Men nu är bilen pimpad och se så fint det blev!

Om någon av er har anmält sig till nyhetsbrevet på sistone men inte fått det i inboxen, så kan det vara så att anmälan har gjorts till den gamla nyhetsbrevstjänsten som jag använde. Testa i så fall att anmäla dig igen under menyn Nyhetsbrev på hemsidan.

Nu ska jag gå ut och uppbyggnadsbeskära ett päronträd!

Vi ses!