Aktuella kötterier och drömmarnas kraft

Det har varit mycket kunder på gården den senaste månaden, och nu höll köttet på att alldeles ta slut i gårdsbutiken! Men igår hämtade jag två lite större grisar från slakteriet, som vi genast började stycka. Framdelarna styckade vi klart igår och jag lade ut en del av dem i butiken – karré, tjockare revben, latissimus dorsi, grisens hemlighet, bogstek och ett par fläsklägg. Idag fortsätter vi med mittdelarna (kotletter, tunna revben, kamben, filé, fläsksida) och bakdelarna (fläskflapp, ostron, medaljonger, julskinkor he he), och styckdetaljerna kommer ut i butiken under dagen.

I frysboxen finns det salsiccia med rostade fänkålsfrön, svartpeppar och vitt vin, citron/kummin/mejram-korv, prinskorv, de sista falukorvarna som inte får kallas falukorv och Leberkäse. Den nya omgången Rådmanskorv – salamin med citronzest, dillfrö och röd kampotpeppar – är redan klar och jag kanske hinner packa den idag också. Jag testade den igår och den blev jättegod den här gången också. 

Jag hinner inte köra någon leverans, eller stå på Bondens marknad i helgen, för jag håller korvkurs på söndag. Till den finns två lediga platser, som kan bokas senast idag. I nästa vecka ska vi tillverka massor av korv så att vi har till Bondens marknad den 10 augusti.

Idag är det den sista juli och de grågula vetefälten doftar starkt. Slutet på juli är sommarens eftermiddag och med den kom en eftertänksamhet till mig. Jag har tänkt på hur jag i mitt liv har förverkligat saker som jag har drömt om. Som ung gick jag och väntade på att någon skulle göra någonting med mig, att någon skulle upptäcka mig och säga till mig vad jag skulle göra. Det hände inte. Jag var full av drömmar, men trodde att det var någon annan som skulle förverkliga dem. Jag fladdrade omkring och hade varit en del i Italien och drömde om att vara där en längre tid, men visste inte hur det skulle gå till. Då fick jag höra från en tjej på ett party att man kunde få studielån för att plugga italienska i Perugia. 

Då blev den drömmen konkret för mig och jag tog tag i saken och åkte ner till Italien och studerade italienska i två terminer. Studerade är kanske mycket sagt, men jag bodde i Perugia ett år och upplevde en massa saker och lärde känna människor som kom att betyda mycket för mig. Nu ser jag att jag också lärde mig att jag själv kunde bestämma hur mitt eget liv skulle gestaltas. Att jag sedan började studera lingvistik på Stockholm universitet när jag kom hem var inte en dröm utan mer en tillfällighet. Men när jag senare var assistent åt min handledare under en resa till USA där hon bland annat skulle träffa en doktorand som var gästforskare på New York University så föddes en ny dröm. –Åh, tänk att få bo här på Manhattan och vara gästforskare på NYU, vilken dröm! sa jag till henne och hon svarade lugnt att då frågar vi Dr. Grishman om inte du också kan få komma hit, och han svarade att det kunde jag absolut, om jag bara fixade finansieringen. Jag tror att det tog ett och ett halvt år för mig att ordna finansieringen genom att få Svenska Institutet att finansiera ett utbytesprogram mellan Stockholms universitet och NYU, som jag sedan själv blev första student att få pengar från. Nu kan jag undra över hur jag lyckades med det, men det är just det som fascinerar mig nu på avstånd – att drömmen gav mig en handlingskraft som gjorde att jag kunde genomföra vad som helst.

Senare i livet, när jag hade tagit körkort och köpte ett torp på Vikbolandet, så blev jag oerhört inspirerad av Hugh Fearnley Whittingstall och TV-serierna om River Cottage, och började drömma om självhushållning och ett permanent liv på landet, i stället för veckoslutsresorna fram och tillbaka. Efter mycket sjukdom och död omkring mig så drabbades jag av insikten att det inte spelade någon roll vad jag gjorde, det enda jag inte fick göra var att slösa bort det sköra liv jag hade. Eftersom det var naturen som läkte mig från all smärta, och staden som fördröjde läkandet blev det sedan inte svårt att gripa tag i kraften från drömmarna och fatta beslutet att flytta till den här gården som jag bor på nu. Det är ett beslut som jag aldrig någonsin har ångrat, trots allt slit som det också har kostat mig.

Det är just den där kraften som jag får av drömmen som fascinerar mig och som jag har tänkt mycket på de senaste veckorna. Den är så påtaglig och konkret och läkande. Och den finns också i det lilla, som i drömmen om en doftande honungsros, vars kraft lyfte undan en jättestor sten, som jag skrev om i förra nyhetsbrevet. Och som när törsten som följde efter mina cancerbehandlingar fick mig att längta efter det läskande, efter frukt, vilket ledde till drömmen om en fruktlund här på gården. Den drömmen gav mig läkande kraft och ork att börja plantera. Förra året fick jag mina första persikor, plommon och päron och idag ser ett av plommonträden ut som på bilden här längst upp som jag nyss tog. Det är kraften i drömmen sprungen ur längtan.

Jag har tidigare skrivit om hur stressad jag har varit under det senaste halvåret över den ekonomiska situationen i företaget (och flera av er har stöttat mig med donationer vilket både gör mig generad och djupt tacksam för de är en konkret hjälp). Jag har känt mig inlåst i en situation som jag inte har sett någon annan lösning på än att slita vidare i ännu högre takt, eller att ge upp och gå under. Jag har levt under hårt tryck och stor press och stress de senaste åren, inser jag, och det är inte bra för hjärnans förmåga att se möjligheter till förändring. Tvärtom så leder stress ofta till hopplöshet och får hjärnan att stelna.

Häromveckan så var det en rad märkliga sammanträffanden som fick mig att försiktigt börja drömma igen. Och när jag gav efter för det så kände jag att kraften kom tillbaka till mig. Då såg jag plötsligt att det fanns förändringar som inte skulle leda till katastrof och att situationen inte alls var hopplös. Tvärtom så skulle förändringarna kunna leda till ett mycket bättre liv. Jag är medvetet kryptisk här, för jag ser lite olika vägar framåt och det är svårt att veta vilka av dem som går att fullfölja. Men jag har blivit mycket upplyft av tankarna på de här drömmarna och jag känner mig starkare än på länge.

I fredags åkte jag ner till Östergötland, till en trakt som jag tycker mycket om. Och jag åkte runt där och njöt av det vackra omväxlande landskapet, där så många av mina förfäder har levt, och jag badade flera gånger om dagen i Sommens friska vatten, vid vars strandkant jag bodde. Och jag funderade. Det var underbart.

Vi ses!

Små steg framåt

https://campaign-image.com/zohocampaigns/133052000002457092_zc_v53_artboard_1.png

Jag fick en väldigt bra försäljning på leveransrundan i lördags! Jag tror att det till stor del berodde på att ni ville hjälpa mig efter förra veckans uppgivna nyhetsbrev, och det har gjort mig både glad och rörd, och det hjälpte mig att komma över månadsskiftets utgiftstoppar. Likaså har försäljningen i gårdsbutiken varit bättre än vanligt, och en del av den försäljningen berodde nog på samma sak, men även på att den omtänksamme Johan Hedberg (Matgeek) gav mig lite uppmärksamhet på Instagram.

Det blir ingen leveransrunda den här helgen för jag tänkte åka en sväng till Sörmland för ett par dygns semester. Så försäljning får ske i gårdsbutiken fram till nästa torsdag den 11 juli då jag åker till REKO Boländerna för utlämning av beställningar som kan göras på REKO Boländernas Facebook-grupp.

Nästa leveransrunda till Uppsala, Upplands Väsby och Stockholm blir påföljande lördag, den 13 juli. Jag har redan lagt upp beställningsformuläret till den för den som vill knipa några särskilda styckdetaljer från de två grisar som vi ska stycka i nästa vecka.

I förrgår gjorde vi tre av de värmebehandlade korvarna ur sortimentet, nämligen Frankfurter, Krillekorv och laktosfri prinskorv (vi glömde att tillsätta grädden vid blandningen!), för de har längre hållbarhet än råkorvarna. Vi har också packat de isterband jag påbörjade i förra veckan, och de har också lite längre hållbarhet, samt de sista av Gårdens salami. På så sätt så kommer det att finnas korv även då vi drar ner på arbetstempot, när Julia eller till och med jag är ledig. Men jag ska också försöka göra lite mer råkorv själv när Julia har semester.

Glöm heller inte att hjälpa mig att göra reklam för korvkursen söndagen den 4 augusti.

Bilfirman i Enköping, från vilken kylbilen kom ut med svåra vibrationer efter en hjulinställning, erbjöd sig att byta ut det slitna bakre knutkorset på ett okonventionellt sätt, som skulle bli mycket billigare än att byta hela kardanaxeln. Men när jag idag skulle boka tid för detta och frågade om jag skulle få någon garanti på det jobbet, det vill säga jag ville veta vad som skulle hända om de misslyckades, så förklarade de att jag skulle behöva betala för jobbet ändå. Mycket märkligt och naturligtvis inte något som jag kunde gå med på. Men nu har jag pratat med min trevliga och skickliga mekaniker Paul i Örsundsbro, som ska hjälpa mig att hitta en begagnad kardanaxel och sätta dit den åt mig. Det kommer att bli bra. Man ska hålla sig till folk man kan lita på

https://stratus.campaign-image.eu/images/129354000003507004_zc_v1_1720120890303_20240704_211620mindre.jpg Och nu har det löst sig med ny privatbil. Jag ställde en fråga i sociala medier om billig bil och fick rådgivning av en fullkomligt okänd med kunnig person som förklarade för mig att jag med mina behov skulle ha en liten pyttebil som blir mycket billigare i längden och gör mindre klimatpåverkan, och han pekade på några märken och modeller. Jag hittade en annons om en billig Citroën C1 som visserligen hade gått många mil men som hade pysslats om av den nördiga ägaren som själv hade gjort service på den i alla år med exakta intervall. Jag åkte till Södertälje och tittade på den i söndags och provkörde och ägaren visade sig vara en äldre fd Scania-ingenjör av en typ som jag tycker mig känna väldigt väl och som jag därför genast kände stort förtroende för, så jag slog till och köpte den. På vägen hem blev jag överraskad över hur skön den var att köra och över vilket fantastiskt ljudsystem ingenjören hade installerat i den. Och den har naturligtvis solceller på taket kopplat till ett finurligt system som han hade drivit både kylskåp och mikrovågsugn i baksätet med. Så skaffar jag bara ett kylskåp så kan jag använda bilen även till mindre leveranser. Och den kostar bara 360 kr i årsskatt och drar nästan ingen bensin. Jag är övertygad om att jag har gjort ett riktigt klipp för 16 500 kr. Tillit och förtroende igen.

I ett försök att öka försäljningen har jag börjat vara mer aktiv på Instagram, för det är tydligen det som gäller, och då blir det som man lägger upp automatiskt publicerat på Facebook också. Nej, jag tänker INTE dansa på TikTok! Det är ju inte så att jag behöver fler kunder, vilka som helst. Jag har de bästa kunder jag kan önska mig, jag behöver bara mer av samma. Om var och en av er som handlar av mig bara kunde hitta en till kund som liknar er, så skulle det vara oerhört mycket värt för mig.

Vi ses!